Wennen aan nieuwe consequenties

gezinsfundament-445Als ouder wil je het gedrag van je kinderen bijsturen. Bijvoorbeeld omdat je vindt dat je kinderen iets nieuws moeten leren, of omdat ze zich niet goed gedragen. Gedrag bijsturen doe je allereerst door er met je kinderen over te praten. Daarnaast kan het nodig zijn consequenties in te zetten. Dit kan echter een drempel voor je zijn. Misschien vind je het lastig om consequenties te gaan gebruiken, omdat je kinderen dan boos op je zullen worden. Pas had ik een situatie die mij hier anders naar liet kijken.

Er was niet zo lang geleden een grote update van iOS op mijn mobiele telefoon: van iOS 9 gingen we over naar iOS 10. In deze nieuwe versie zat een verandering in het openen van je scherm. Eerder moest je, om je scherm te openen, eenmaal op de home-knop drukken en daarna je scherm naar links vegen. Dan kon je toegangscode invoeren. Nu, na de update, moet je twee keer op de home-knop drukken en niet meer swypen. Dit was in het begin even wennen. De eerst dagen heb ik nog heel vaak naar links geswypt, zonder resultaat. Elke keer was ik even gefrustreerd: ‘o ja, het moet anders’. Maar na een paar weken wist ik niet meer beter en ging het vanzelf goed.

Dit is eigenlijk wat je kinderen ook ervaren, wanneer je nieuwe consequenties stelt aan hun gedrag. Bijvoorbeeld als je zegt: “Kinderen die hun kamer opgeruimd hebben, mogen mee naar deze film kijken.” Als dit iets nieuws is voor hen, dan zullen ze in het begin gefrustreerd zijn. En misschien ook wel boos worden. “Mam, dat is niet eerlijk!” Begrijpelijk, want ze moeten wennen aan de nieuwe situatie. Net zoals ik moest wennen aan de nieuwe manier van het openen van mijn scherm. Mensen houden nu eenmaal van gewoontes en patronen. Als het ineens anders moet, is dat even wennen.

Maar Apple ging niet terug naar iOS 9, ondanks dat waarschijnlijk heel veel mensen moesten wennen aan de nieuwe manier van het openen van hun scherm. Het bedrijf had een duidelijke visie over deze nieuwe manier van openen en had hierin een keuze gemaakt, waar wij het mee moeten doen. Nu is dit een kleinigheidje waar ik zo aan gewend was; je kinderen zullen misschien iets langer moeten wennen als je grotere dingen verandert. Maar ook dan mag je in gedachten houden: je hebt een duidelijke visie waarom je het verandert. Hier mag je aan vasthouden, ondanks dat het voor je kinderen in het begin frustrerend is. Na verloop van tijd zal de nieuwe afspraak normaal worden voor ze, en weten ze niet meer beter.

Wat wel goed is om te doen, is met je kind mee te leven. Laat hem weten dat je begrijpt dat het frustrerend voor hem is, maar dat je gelooft dat hij het kan. Door begrip te tonen en geloof uit te spreken, laat je merken dat je de nieuwe consequentie niet hebt ingesteld om hem dwars te zitten. Dit zal je kind helpen om gemakkelijker de nieuwe consequentie te accepteren en zijn gedrag aan te passen. Leg eventueel ook uit waarom je het belangrijk vindt dat je kind dit leert. Doe dit echter niet op een moment dat je kind erg boos is, maar op een rustig moment. Je benadrukt hiermee nog eens extra dat het uiteindelijk voor zijn eigen bestwil is.

Verder is het belangrijk om consequent te zijn. Op mijn telefoon is het niet zo dat ik iedere dag weer op een andere manier mijn scherm moet openen en steeds maar weer moet kijken hoe ik er nu weer in kom. Voorkom ook voor je kinderen dat je elke dag andere dingen van ze vraagt en andere consequenties stelt. Regels veranderen kan, omdat je tot nieuwe inzichten bent gekomen, maar pas die vervolgens consequent toe. Zo krijgen je kinderen de gelegenheid aan de nieuwe situatie te wennen en die zich eigen te maken. Dit geeft hen duidelijkheid en houvast.

Veel succes!

Imke