Waar spaar jij voor?


Onlangs werd er bij ons in de kerk wat verteld over projecten die gedaan waren door ‘interns’ (stagiaires) en wat de effecten daarvan waren. In onze kerk kunnen jongeren als een tussenjaar stage lopen om zo ervaring op te doen in het bouwen van Gods Koninkrijk. Ik dacht er over na hoe mooi ik het zou vinden als ons kindje ooit ook zo’n internship gaat doen. Of een jaar Bijbelschool, zoals ik zelf gedaan heb. Dat heb ik als een enorme verrijking voor mijn leven ervaren!

Toen realiseerde ik me: als we nu bedenken dat we graag willen dat ons kindje hier de mogelijkheid voor zal hebben, dan kunnen we daar nu ook al iets aan doen. Namelijk gaan sparen om dit financieel mogelijk te maken. Mijn man en ik hadden, in de voorbereiding op de komst van ons kindje, al eens nagedacht over een spaarrekening voor hem of haar. Om te sparen voor studie, voor een rijbewijs, dat soort dingen. Toen ik mijn idee om ook voor een jaar Bijbelschool of internship in de kerk te gaan sparen aan mijn man vertelde, was hij direct enthousiast. We hebben kort daarna ons spaarschema aangepast.

Gisteren spraken we hier nog verder over door aan de hand van iets wat ik had gelezen. Dit ging erover dat het goed is om kinderen te leren zelf financieel verantwoordelijkheid te nemen en zelf voor dingen te sparen. Dat lijkt het tegenovergestelde van wat we eerder bespraken. Al pratende kwamen we tot de conclusie dat het goed is om er voor te sparen, maar dat we nog niet vast willen leggen dat ons kindje dit bedrag helemaal van ons zal krijgen. Afhankelijk van zijn of haar mogelijkheden om zelf ook een deel bij elkaar te verdienen, zullen we een groter of kleiner gedeelte bijdragen. Mocht het voor ons kindje straks niet mogelijk zijn dit bedrag zelf bij elkaar te sparen, bijvoorbeeld omdat hij of zij veel tijd kwijt zal zijn aan studie, dan hebben we het bedrag in elk geval klaar staan.

Waar spaar jij voor om dit voor je kind(eren) mogelijk te maken? Zeker nu de studiefinanciering niet meer bestaat, kan ik me voorstellen dat veel ouders voor de studie van hun kinderen sparen. Ik wil je echter ook uitdagen om na te denken of er nog andere dingen zijn die jij graag mogelijk zou willen maken voor je kinderen. Met een klein bedrag extra per maand sparen, creëer je misschien wel een kans die levensveranderend gaat zijn voor jouw kind!

Imke