Waar droom jij van?


Het nieuwe jaar starten we vaak met voornemens. Voornemens zeggen iets over onze dromen. Ze zeggen iets over hoe we graag willen dat ons leven eruit zou zien. Toch heb ik zelf gemerkt dat ik niet altijd even bewust bezig ben met waar ik van droom. Ik ontdekte dat er veel kracht uit gaat van het opschrijven en delen van je dromen.

In haar getuigenis over hoe ze omgegaan is met een moeilijke periode in haar leven, deelt Rosanne Bakker over de droom die zij had om zwanger te raken. Ze had haar droom opgeschreven, was die gaan uitspreken, was de droom voor zich gaan zien en heeft die met God gedeeld. Vervolgens werd haar droom vervuld.

Naar aanleiding van haar getuigenis, ben ik ook begonnen met het opschrijven van mijn dromen en ben ik deze gaan delen met God. Mijn grote droom om moeder te worden was al vervuld, maar dit keer ging ik juist ook mijn kleinere ‘dromen’ opschrijven. Bijvoorbeeld dat ik beter om zou kunnen gaan met een bepaalde situatie of meer geduld zou hebben ergens voor. Het bijzondere was, dat ik al heel snel verandering zag. Een aantal van deze dingen waren een dag later al ‘opgelost’. Zo bijzonder!

In een Podcast hoorde ik ook een stukje over het belang van je dromen delen met God. Hierbij werd het verhaal van Bartimeüs uit de Bijbel aangehaald. Hij is blind en in die tijd betekende dat, dat je niet kon werken, waardoor hij moest bedelen om in zijn onderhoud te voorzien (zie Marcus 10). Op een dag hoort hij dat Jezus langskomt. Hij schreeuwt: “Jezus, Jezus, heb medelijden met mij!” Jezus komt bij hem langs. Ondanks dat overduidelijk is dat Bartimeüs blind is en Jezus alles weet over Bartimeüs, vraagt Jezus toch: “Bartimeüs, wat wil je dat Ik voor je doe?”

Als je daar goed over nadenkt, is dat heel bijzonder. Jezus wist allang dat Bartimeüs graag zou willen zien. Maar toch stelde Hij deze vraag. Hij wilde dat Bartimeüs zijn droom zelf zou uitspreken. Dat vraagt Hij ook aan ons: “Sarah, wat kan ik voor je doen?” “Mark, wat kan ik voor je doen?” Vul hier je eigen naam maar in. Wat zou jij graag willen dat God voor jou doet? Hoe zou jij graag willen dat jouw gezinsleven eruit ziet? Hoe wil jij je voelen?

Een aantal dingen die je op zou kunnen schrijven (maar vul vooral aan met je eigen dingen):

  • Dat ik genoeg energie heb om de dagen door te komen.
  • Dat ik geniet van mijn dagen.
  • Dat ik me besef dat God bij me is als ik met mijn kinderen ben.
  • Dat ik me geen zorgen meer maak over … maar volledig op God vertrouw op dit gebied.

Uiteraard mag je ook grote dromen invullen. Maar juist als je ook kleine dromen opschrijft, ga je al snel zien dat God je graag tegemoetkomt hierin. Het is zo bijzonder om na een tijdje je lijstje nog eens door te lezen en te ontdekken wat een goede God we hebben!

Imke