Sinterklaas 2.0

Gezinsfundament (356)Waarom vieren we Sinterklaas? Het verhaal voert terug naar rond het jaar 200 na Christus. Nicolaas van Myra was bisschop en vanuit zijn geloof in God, zag hij om naar mensen die het moeilijk hadden. Zo zou hij volgens de legendes eens zakjes met geld (die in de tekening waarin ze worden afgebeeld, lijken op sinaasappels) naar binnen hebben gegooid bij een arm gezin. Deze kwamen toevallig in hun schoenen terecht die daar stonden. Om de vele goede dingen die deze man deed (hij zou ook wonderen hebben gedaan), werd hij gezien als een heilige (Sint) en werd hij herdacht. Mensen bleven elkaar jaarlijks dingen geven die de ander goed kon gebruiken. Daarom vieren we nu nog steeds dit feest. 

Sinterklaas is een leuk feest. De spanning er omheen, wat zullen we krijgen? Maar uit onderzoek blijkt dat veel kinderen maar met de helft van hun speelgoed spelen omdat ze simpelweg veel te veel hebben. Het Sinterklaasfeest gaat allang niet meer om dingen die we écht nodig hebben en uit armoede niet zelf kunnen kopen. Ons idee: vertel je kinderen over de oorsprong van het feest en kijk met elkaar hoe je net als de christen Nicolaas, samen om kunt zien naar de armen. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van het initiatief dat is opgezet door platform Goedzak. Of ga met elkaar geld inzamelen om een extra gift te geven aan arme kinderen (bijvoorbeeld jullie sponsorkind of via een goed doel). Laat je kinderen eens nadenken over manieren om geld in te zamelen, waarschijnlijk komen ze zelf met veel creatieve ideeën! Zo maak je er als gezin een extra bijzonder feest van!

God vindt het ook geweldig om te geven! Praat daar eens met je kinderen over. Zijn hart is een gevend hart (dat betekent dat Hij altijd bezig is met geven). Hij is gekomen om ons leven te geven en overvloed (Johannes 10:10). Herinner je kinderen eraan dat God uiteindelijk degene is Die ons heeft gezegend met alles wat we hebben. Praat er eens over waarom God het zo leuk zou vinden om te geven. Wat is er leuk aan geven? Een ander verrassen, een ander blij maken: je wordt er zelf ook blij van! Zoals de Bijbel in Handelingen 20:35 zegt: “Het is zaliger te geven dan te ontvangen.” Nadat je geld hebt ingezameld en arme kinderen hebt gezegend, vraag dan eens aan je kinderen wat voor gevoel dit voor hen zelf geeft. Waarschijnlijk vonden ze het super om te doen, omdat ze er een ander kind blij mee hebben gemaakt.

Omdat geven zo leuk is, begrijpen we uiteraard dat jij het ook leuk vindt om je eigen kinderen te verrassen. Maar waar zijn kinderen nou echt blij mee? Wat geef je ze als ze eigenlijk al zoveel speelgoed hebben? Bekijk onderstaande video eens, om te ontdekken wat veel kinderen eigenlijk het allerliefste zouden willen krijgen. Fijne Sinterklaas!