Seminars

Tijdens een seminar krijgen (aanstaande) ouders vernieuwende inzichten en praktische tips over de opvoeding van hun kinderen. Gezinsfundament combineert hierbij Bijbelse principes met wetenschappelijke inzichten. Er is ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen. De seminars worden gegeven door onze ontwikkelingspsychologe Imke Wijnhorst. Onder aan deze pagina zijn ervaringen te vinden van ouders die al een seminar hebben bijgewoond. Kijk in onze agenda voor de geplande seminars.

Speciaal voor de Coronatijd, bieden we de mogelijkheid aan om online een seminar te geven. Hier vind je meer informatie daarover.

Mogelijke onderwerpen van seminars
Wij kunnen één of meerdere seminars verzorgen over de onderstaande onderwerpen. In overleg kunnen we eventueel ook een ander onderwerp behandelen.

Geloofsopvoeding
We kijken hoe kinderen zich ontwikkelen op het gebied van geloofsbeleving en hoe je daar als ouders bij aan kunt sluiten. Wat is belangrijk om hen mee te geven en hoe doe je dat praktisch?

Liefdevol bijsturen – basis
Je leert hoe je je kind liefdevol kunt bijsturen en je krijgt meerdere technieken aangereikt waarmee je heel gemakkelijk een machtsstrijd met je kinderen kunt voorkomen.

Liefdevol bijsturen – verdieping
We gaan praktisch aan de slag door de verschillende technieken en situaties te oefenen in kleine groepjes.

Mediaopvoeding
We staan stil bij het gebruik van sociale media, computers, tablets en mobiele telefoons door kinderen. We kijken naar positieve effecten en gevaren en hoe je je kinderen kunt leren hier verantwoordelijk mee om te gaan.

Vriendelijkheid en dienstbaarheid aanleren
Je leert hoe je positiviteit kunt brengen in je gezin. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen uit zichzelf vriendelijk zijn en anderen willen helpen in plaats van dit met tegenzin te doen?

Hechting
Je gaat ontdekken hoe hechting werkt en waarom het belangrijk is. Wat maakt dat kinderen zich op een goede manier aan hun ouders hechten, of juist niet? Wat kun je hier als ouders in doen?

Ontwikkelingsfasen
We staan stil bij de verstandelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling van baby tot twaalf jaar oud. Wat begrijpen kinderen in een bepaalde fase al wel en wat kunnen we nog niet van ze verwachten? Wat hebben ze nodig van ons als ouders?

Seksuele ontwikkeling en -opvoeding
We bekijken per leeftijdsfase hoe kinderen zich ontwikkelen op het gebied van seksualiteit. Welk gedrag past bij de leeftijd en hoe en wanneer voer je met je kinderen gesprekken over dit onderwerp?

Echtscheiding
Hoe begeleid je kinderen zo goed mogelijk rondom een echtscheiding situatie? We gaan er onder andere op in hoe je hen ondersteunt in het verwerkingsproces en hoe je veelvoorkomende valkuilen vermijdt. Er is ruimte voor gesprek en gebed om elkaar tot steun te zijn.

Seminar Gezinsfundament

Ervaringen van deelnemers
Marjolein (deelneemster seminar bij VEG Het Kruispunt in Nieuwerkerk aan de IJssel): “Goede spreekster! Positieve houding en sterk geloof in God, complimenten!”
Mirjam (moeder van 3 kinderen, deelneemster seminar bij Hervormde gemeente Katwijk aan Zee): “Geweldig om naar te luisteren, ik hing aan Imke’s lippen, zo mooi!”
Joni: “Ik heb het seminar als ontzettend leerzaam ervaren. Door de afwisseling van theorie en interactieve opdrachten zijn er veel dingen duidelijker voor mij geworden. Het is zeker een verrijking op je kijk naar hoe je je kind wilt opvoeden.”
Sarah: “Het was behulpzaam; het gaf me vertrouwen op gebieden waarin we het goed doen; maar daagde ons ook uit om op andere gebieden te groeien. Bedankt!”
Alison: “De spreker was erg open, warm en betrokken. Ze creëerde een open en niet-veroordelende sfeer. Ik heb geleerd over de verschillende fases in de ontwikkeling van kinderen. Dat je je kinderen moet leiden en onderwijzen in het christelijke geloof, wat ik zal proberen te doen met onze zoon.”

 

Hoe ziet een seminar eruit?
De invulling van een seminar is meestal als volgt, maar het is in overleg ook mogelijk een seminar anders in te vullen.

  • Inloop
  • Inhoudelijke input over het thema: praktische tips gebaseerd op wetenschappelijke en Bijbelse inzichten
  • Korte pauze
  • Vervolg inhoudelijke input (inclusief gelegenheid om vragen te stellen)
  • In groepen uiteen om stellingen te bespreken en ervaringen uit te wisselen

Ons uitnodigen om een seminar te verzorgen?
De seminars worden op locatie, bijvoorbeeld in een kerk, een school of bij iemand thuis, aangeboden door heel Nederland en in overleg ook in Vlaanderen. Voor de seminars rekenen we een reiskostenvergoeding (€ 0,19 per kilometer) en een sprekersvergoeding van € 250,- (voor de combinatie Grenzen stellen – basis en verdieping, rekenen we voor het tweede seminar slechts € 150,-). Als de kosten een belemmering vormen, laat het dan even weten, we denken graag mee over de mogelijkheden. Onze volledige voorwaarden zijn hier te vinden. Vaak vinden de seminars op een avond plaats, maar in overleg is het ook mogelijk een seminar overdag in te plannen. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een seminar te plannen.

Vragen na het volgen van een seminar?
Heb je als ouder vragen of extra ondersteuning nodig bij het toepassen van de opgedane kennis? Wil je graag dat onze ontwikkelingspsychologe eens met je meedenkt hoe je het geleerde in jouw gezin kunt toepassen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.