Schermtijd beheren met iOS


Voor Apple-gebruikers is het heel eenvoudig om de schermtijd van je kinderen te overzien en te beheren. Erg handig als je kinderen uit zichzelf misschien wat te vaak gebruik maken van hun telefoon of tablet. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn.

Dit is mogelijk sinds de komst van iOS 12 voor alle iPhones en iPads waar iOS 11 op stond. Als je dus een niet al te oud apparaat hebt, dan kun je via Instellingen > Algemeen > Software-update een update uitvoeren die iOS 12 installeert. Dat is de nieuwe versie van het besturingssysteem dat je iPhone en iPad gebruiken. Een mooie update waar we vanuit Gezinsfundament al een tijdje naar uitkeken, vanwege de functie Schermtijd die deze versie bevat.

Schermtijd heeft namelijk de mogelijkheid om bij te houden hoeveel gebruik je maakt van je iPhone of iPad en om ook beperkingen in te stellen hoe lang je je apparaat of een bepaalde app kunt gebruiken. Dat is goed voor jezelf, om eens inzicht te krijgen in je gebruik, of als je het moeilijk vindt om niet te vaak je Facebook te checken. Maar ook erg handig voor ouders met kinderen. Je kunt hierdoor namelijk, zonder dat je nog gebruik hoeft te maken van speciale apps (waar je vaak een betaald abonnement voor moest afsluiten), het gebruik van je kinderen beheren. Handig en meteen dus een mooie besparing!

Je vindt Schermtijd in de app Instellingen (nadat je de update hebt uitgevoerd waarmee iOS 12 is geïnstalleerd). Als je daar op klikt, krijg je onder andere te zien hoeveel tijd je vandaag al gebruik hebt gemaakt van je apparaat. Daarnaast kun je diverse dingen inzien en instellen. We zullen de functies toelichten die handig zijn als je kinderen gebruik maken van een iPhone of iPad.

Het apparaatgebruik van je kind beheren kan op twee manieren: door middel van gezinsdeling, waarmee je vanaf jouw eigen telefoon het apparaat van je kind kunt beheren, of rechtstreeks op het apparaat van je kind. Net wat je handiger vindt. Mocht je nog geen gebruik maken van gezinsdeling, maar dit wel willen, dan kun je dit instellen door bovenaan in je Instellingen op je Apple ID te klikken en daarna op Stel ‘Delen met gezin’ in. Als je daarna jezelf en je kind als gezinsleden instelt, dan kun je vervolgens onder Schermtijd op jouw eigen telefoon ook je kind zien en daar zijn/haar schermtijd beheren. Vind je het makkelijker de schermtijd van je kind op zijn/haar eigen device te beheren, dan kan dat ook, je hoeft dan geen gebruik te maken van gezinsdeling.

Er zijn diverse opties in Schermtijd die handig zijn voor ouders:

  • Het kan zijn dat als je Schermtijd opent, je deze functie nog moet activeren, doe dit dan.
  • Stel vervolgens een Schermtijd-wachtwoord in, dat je kind niet kent. Zo voorkom je dat hij/zij zelf de instellingen gaat aanpassen. Dit doe je door onderaan in het hoofdmenu van Schermtijd te klikken op Gebruik toegangscode voor schermtijd.
  • Bovenaan in Schermtijd zie je een overzicht met hoeveel tijd je kind vandaag en de afgelopen week gebruik heeft gemaakt van het apparaat. Je kunt er voor kiezen verder niets in te stellen, alleen af en toe het gebruik te checken en het waar nodig hier met je kind over te hebben. Een wachtwoord instellen is wel nodig om te voorkomen dat je kind Schermtijd uitzet.
  • Mocht je wel dingen willen instellen omdat je kind anders te veel gebruik maakt van het apparaat, dan kun je ervoor kiezen om per categorie apps (bijvoorbeeld sociale media) of per app apart (bijvoorbeeld YouTube of een bepaald spelletje) in te stellen hoeveel tijd je kind hier per dag gebruik van mag maken. Voor een categorie apps een limiet instellen doe je onder Applimieten. Je kunt ook verschillende tijden instellen voor de verschillende dagen van de week. Bijvoorbeeld als je kinderen in het weekend wat langer gebruik mogen maken van hun iPad. Dat doe je onder Pas dagen aan. 
  • Voor een specifieke app een limiet instellen, doe je door in Schermtijd eerst op de naam van je kind (of van het apparaat) te klikken. Onder het gedeelte Meest gebruikt zie je welke app je kind het meest gebruikt. Als je op die app klikt, krijg je een overzichtje met informatie over het gebruik van deze app. Onderaan kun je klikken op Voeg limiet toe. Ook daar kun je een tijd per dag van de week instellen.
  • Als je kind een app aan het gebruiken is waarvoor een limiet is ingesteld, krijgt hij/zij een waarschuwing als de tijd bijna om is. Is de tijd om, dan blokkeert het scherm en verschijnt de optie om de waarschuwing te negeren voor 15 minuten of voor de rest van de dag. Om dit te doen, moet het wachtwoord worden ingevoerd dat je eerder hebt aangemaakt. Vind je dat je kind voor deze keer nog wel even een kwartiertje extra mag spelen, dan kan je kind hier op klikken en jou vragen het wachtwoord in te voeren.
  • Verder is het mogelijk Apparaatvrije tijd in te stellen. Dit houdt in dat je kind ‘s nachts geen gebruik kan maken van het apparaat. Wanneer je dit instelt vanaf de bedtijd van je kind tot het moment waarop zijn/haar wekker gaat, weet je zeker dat je kind ‘s nachts lekker gaat slapen en niet nog even stiekem een spelletje speelt. Je zou er voor kunnen kiezen de ochtendtijd uit te stellen tot na het ontbijt of zelfs tot na schooltijd, als je kind alleen na school gebruik mag maken van het apparaat.
  • Via Altijd toegestaan kun je je kind de vrijheid geven om bepaalde apps altijd te mogen gebruiken. Dit zou bijvoorbeeld de kinderbijbelapp kunnen zijn, het is alleen maar fijn als je kind veel met de Bijbel bezig is. Of bijvoorbeeld een schaakspel of ander leerzaam spel. Let op dat je kind de apps die je hier toevoegt, ook kan gebruiken tijdens de Apparaatvrije tijd (’s nachts dus). Wil je dat je kind deze apps overdag wel altijd kan gebruiken maar ’s nachts niet, zet ze dan niet op Altijd toegestaan maar stel eenvoudigweg geen applimiet in voor deze apps (terwijl je dat wel doet voor andere apps).
  • Via Materiaal en privacy kun je instellen dat je kind bepaalde handeling bepaalde handelingen niet kan uitvoeren (zoals apps downloaden of verwijderen of aankopen doen vanuit apps), bepaalde websites niet kan bekijken, alleen dingen kan bekijken die voor zijn leeftijd geschikt zijn of dat hij of zij bepaalde apps of functies helemaal niet kan gebruiken (zoals e-mail of de microfoon).

We zijn erg enthousiast dat Apple het mogelijk heeft gemaakt voor ouders om hun kinderen te begeleiden in het wijs gebruiken van apparaten. Zelf gaan we er ook gebruik van maken om ons eigen iPhone-gebruik wat in te perken… want soms hebben we wel eens van die momenten dat we toch wat te lang blijven rondkijken op Facebook of op internet. Mocht je nog vragen hebben over het gebruik of het instellen van Schermtijd, stuur ons dan even een berichtje. We helpen je graag verder!

Imke