Priori-TIJD

gezinsfundament-schoonmakenRegelmatig hoor ik mensen zeggen dat ze niet toe komen aan taken in huis. Ze werken veel, waardoor het huishouden doen er nauwelijks van komt. Of als ze ‘s avonds thuiskomen uit hun werk, zijn ze moe en hebben geen puf meer om te doen wat hun kinderen van hen vragen. Misschien herken je dit wel. Ik merk zelf ook wel eens dat ik eigenlijk liever tijd besteed aan mijn werk dan aan het huishouden. Maar toch heb ik een belangrijk besluit genomen.

Ik geloof dat het dienen van je gezin en je huis, belangrijk is. Het lijkt misschien geen taak van grote betekenis, behalve voor je gezin en mensen die op visite komen. Daarom kunnen we soms denken dat ons werk belangrijker is, daarmee bereiken we veel meer mensen of dat heeft veel meer invloed op het beeld dat mensen van ons hebben. Toch zegt Jezus in Lucas 16:10: “Wie trouw is in het minste, is ook in het grote trouw. En wie onrechtvaardig is in het minste, is ook in het grote onrechtvaardig.” Thuis je gezin dienen zou je kunnen zien als ‘trouw zijn in het minste’. Dit is kennelijk nodig om ook trouw te kunnen zijn in de grote dingen in het leven.

Daarom vertelt Jezus in de gelijkenis met de talenten dan ook in Mattheus 25:21: “Zijn heer zei tegen hem: Goed gedaan, goede en trouwe slaaf,  over weinig bent u trouw geweest, over veel zal ik u aanstellen; ga in, in de vreugde van uw heer.” God ziet het als we betrouwbaar zijn in de kleine dingen. Hij ziet het als je moeite doet om het huis op orde te maken. Hij weet dat je doorzet ook al heb je eigenlijk geen zin. Hij zegent je ervoor. Je kunt het zien als een test: God kijkt of Hij je kan inzetten voor grote en belangrijke taken in Zijn Koninkrijk. Je slaagt voor de test door goed om te gaan met de kleine dingen.

1-timotheus-3v1-5Ook 1 Timotheüs 3 sluit hierop aan. Hier staat dat het belangrijk is dat een man, als hij ambities heeft om leiding te geven in de kerk, eerst goed leiding moet geven aan zijn huis. Ik geloof dat dit ook geldt voor andere taken dan leiding geven in de kerk. Als je succesvol wilt zijn in het leven, zorg dan dat je allereerst thuis succesvol bent. Dan volgt daarna ook het succes daarbuiten. Want de vaardigheden die je thuis leert om alles goed te organiseren, kun je buitenshuis ook goed gebruiken.

Tevens is Mattheus 20:26-27 een bemoediging. Want soms lijken taken thuis erg vervelend en saai om te doen. Elke week maar weer de vloer zuigen, de wc’s poetsen, er komt nooit een eind aan…  Maar dan mogen we denken aan deze tekst: “wie onder u groot wil worden, die moet uw dienaar zijn; en wie onder u de eerste wil zijn, die moet uw slaaf zijn”.

Zelf had ik een tijd geleden best wel een hekel aan het doen van het huishouden. Andere klussen zoals de boodschappen en de was vond ik niet erg, maar schoonmaken… ik had er helemaal geen zin in. Als ik er aan begon, wilde ik het liefst zo snel mogelijk klaar zijn en andere dingen doen. Ik ben meer een denker dan een doener en mijn gedachten verveelden zich tijdens het schoonmaken. In de loop van de tijd heb ik echter mogen ontdekken dat God me hierbij wilde helpen. Momenten waarop ik ging schoonmaken, werden op den duur ook mijn momenten waarop ik tijd had om met God te praten. Ik deelde mijn zorgen dan met Hem, sprak geloof uit over mijn leven, luisterde naar preken en werd bemoedigd. Door mijn aandacht op Hem te richten tijdens het schoonmaken, werd het geen vervelende, saaie klus meer, maar een tijd om lekker met mijn Hemelse Vader te kletsen.

Bovendien heb ik gemerkt dat bovenstaande Bijbelgedeelten kloppen. Ik ging steeds meer van harte mijn taken in huis doen, en ondertussen zegende God mijn werk in de kerk en bij Gezinsfundament. Ik geniet erg van het werk dat ik doe, maar houd ook nog steeds één dag per week vrij voor het doen van mijn huishoudelijke taken. Op die manier weet ik zeker dat ik voldoende tijd heb om goed voor ons huis te blijven zorgen. Ik maak er een prioriteit van, in mijn weekplanning zie ik het gewoon als een werkdag. Als mensen vragen of ik die dag kan, ben ik aan het werk. Het is de basis van mijn werk, waardoor ik op andere terreinen ook goed kan functioneren. Niet alleen omdat dat geestelijk zo werkt, maar ook omdat het veel meer ontspannen leven is in een schoon en opgeruimd huis.

Mijn advies dus: maak tijd vrij voor je taken in huis. Plan een moment in waarop je tijd en energie hebt om dingen te doen thuis. Als je fulltime werkt, reserveer dan wat tijd op zaterdag. Dan kun je tegen je kinderen zeggen als ze ‘s avonds vragen of je iets voor ze wilt doen: “Ik heb vandaag hard gewerkt, maar zaterdag doe ik het voor je.” Zet wekelijks een moment in je agenda waarop je klusjes voor je partner doet, dat zal je huwelijk goed doen. Ik geloof dat God ook jou wil helpen om plezier te krijgen in het dienen van je gezin!

Ten slotte nog een verhaal ter inspiratie:

Een oudere timmerman was aan zijn pensioen toe. Hij vertelde zijn werkgever dat hij van plan was de huizenbouw vaarwel te zeggen om met zijn vrouw een wat rustiger leven te gaan leiden en van zijn familie te genieten. Hij zou het geld wel missen, maar hij moest er echt mee stoppen. Ze zouden het wel redden.

De aannemer zag zijn goede werker met lede ogen vertrekken en vroeg of hij niet nog één huis wilde bouwen, als een persoonlijke gunst. De timmerman stemde toe, maar op den duur zag je duidelijk dat hij het werk niet meer met zijn hart deed. Hij begon slordig te werken en gebruikte inferieure materialen. Het was een betreurenswaardige manier om zijn loopbaan te beëindigen.

Toen de timmerman het huis opleverde en zijn werknemer de boel kwam inspecteren, overhandigde de aannemer hem de sleutel van de voordeur. ‘Dit is jouw huis’, zei hij. ‘Het is mijn geschenk aan jou.’

Wat een schok! Wat zonde! Had hij maar geweten dat hij zijn eigen huis aan het bouwen was, dan had hij alles heel anders aangepakt. Nu moest hij wonen in het huis waarop hij niet zo erg zijn best had gedaan.

Zo is het ook met ons. We bouwen soms ongeconcentreerd aan ons gezin, nemen een afwachtende houding aan en zijn al snel tevreden. Op belangrijke punten die onze volledige inzet vergen, laten we het afweten. Dan kijken we met een schok naar de situatie die we gecreëerd hebben en we beseffen dat we nu in het huis wonen dat we zelf hebben gebouwd. Als we dat geweten hadden, hadden we het anders aangepakt.

Je moet jezelf zien als de timmerman en het huis als je gezin. Elke dag sla je er een spijker in, breng je een plank aan of trek je een muur op. Bouw verstandig. Het is (hopelijk) het enige gezin dat je ooit zult bouwen. Al zou je nog maar één dag leven, dan is die dag het waard om bewust en waardig te bouwen.

Hoe je gezin morgen zijn zal, hangt af van je instelling en de keuzes die je vandaag maakt.

 

Imke