Niet meer bang in het donker


Mijn zoon was altijd bang voor het slapen gaan, net zoals ik dat zelf vroeger was. Maar gelukkig heb ik hem mogen leren dat hij dankzij Jezus niet meer bang hoeft te zijn. Dat is hij van kleins af aan dan ook niet meer. Ik vertel jullie graag hoe ik hem dat heb geleerd.

Allereerst heb ik zijn angsten en de dingen die hij zag en ervaarde, serieus genomen. Denk en zeg niet zomaar “monsters bestaan niet”. Want voor je kind is dat niet waar. Zelfs al is het maar een fantasie van je kind, voor hem is het reëel. Vervolgens heb ik mijn zoon geleerd de waarheid te kennen. Die waarheid is dat er een duivel is die probeert je bang te maken. Dit staat ook beschreven in Johannes 10:10a: ‘Maar een dief [dat is de duivel] komt alleen maar om te stelen en te doden en te vernietigen.’ Maar de waarheid is ook dat wij Jezus hebben. Hij is sterker dan de duivel, zoals staat omschreven in 1 Johannes 4:4: ‘Jullie zijn uit God geboren, kinderen, en jullie hebben de vijanden van Christus overwonnen. Want Hij die in jullie is, is machtiger dan hij die in de wereld heerst.’

Daarom mogen we weten dat de enge dingen eigenlijk niet zo eng zijn als ze lijken, omdat ze ons nooit echt iets aan kunnen doen. Ook heb ik hem geleerd dat hij altijd de naam van Jezus mag roepen om hem te komen helpen. Dat doet Jezus dan ook (zie ook het verhaal van Sifra Bekx). Daardoor hoeven we niet meer bang te zijn. Dankzij deze waarheid is mijn zoon (hij is nu 13 jaar) nauwelijks bang voor dingen in zijn leven.

Ook mijn nichtje van 5 jaar heb ik dit onlangs mogen leren. Zij durfde niet alleen naar de wc omdat het donker was in de gang. Toen ik een keer bij haar was, heb ik haar verteld dat Jezus het Licht is dat altijd bij je is. Ze wist nog heel weinig over Jezus, ze dacht dat Hij een baby was. Ik heb haar uitgelegd dat Jezus opgegroeid is en dat Hij nu bij ons is door de Heilige Geest. Die kun je niet zien, maar je kunt Hem wel voelen, net als de wind. Ik blies haar zachtjes in haar gezicht om haar dit duidelijk te maken. Net zoals de wind je haren of de bladeren aan de boom laat bewegen, kunnen we zien dat de Heilige Geest dingen doet in ons leven. Hij is bij ons waardoor we niet bang hoeven te zijn. Mijn nichtje is nu dan ook niet bang meer.

Prijs de Heer dat Jezus ons heeft bevrijd en dat we niet meer bang hoeven te zijn voor de dingen waar de duivel ons mee probeert bang te maken. Het is heerlijk om vrij te zijn in Christus!

Esther Huisman