Niemand is zoals jij!


Een boekje geschreven door Max Lucado, ik werd erdoor geïnspireerd. Wat een mooie vergelijking spreekt uit dit verhaal, van Eli de houtsnijder, en de Nerflanders gemaakt van hout door Eli, de houtsnijder. En wat een waardevolle boodschap spreekt door dit mooie, eenvoudige boekje heen.

Even in een notendop, Niemand is zoals jij. Dit verhaaltje gaat over de Nerflanders, een volkje gemaakt van hout. De Nerflanders hebben een probleem. Ze delen elkaar sterren en stippen uit. Doe je iets goed, dan krijg je een ster, doe je iets fout dan krijg je een stip. Wout krijgt enkel stippen, daardoor trekt hij zich steeds meer terug. Maar op een dag komt wout Lucia tegen, zij is een heel bijzonder meisje, zij heeft geen sterren, maar ook geen stippen.

En nu terug naar onze eigen leefwereld. Want ook wij worden vaak van alle kanten, misschien wel zonder dat we het zelf echt goed door hebben, beoordeeld vanuit onze omgeving. En misschien heb je hier wel last van. Of misschien beoordeel jij jezelf wel, en geef je jezelf stippen. Hoe kijk jij bijvoorbeeld naar jouzelf als opvoeder? Weet je dat God geniet van jou om wie jij bent.

Vandaag de dag zijn er zoveel gedachten en ideeën over de opvoeding, en dit is goed, zolang ze jou helpen.

Weer even terug naar het verhaal, naar Lucia, het meisje zonder sterren en zonder stippen. Wout vraagt aan Lucia hoe het komt dat de stippen en de sterren niet blijven plakken. Want ook de Nerflanders proberen Lucia sterren of stippen te geven. Eigenlijk is het heel eenvoudig zegt Lucia, ik ga elke dag naar Eli, de houtsnijder.

En dan komen we terug bij ons eigen leven.  Wat is het geweldig dat er een plaats is waar we te alle tijde terecht kunnen, namelijk bij diegene die ons gemaakt heeft.

Elke keer als we bij Hem komen dan mogen we weer ontvangen van God’s waarheid over ons leven. Hij is altijd bemoedigend en vol ontferming. Hij is zonder veroordeling en zegt tegen jou en mij:

Weet je,
Ik heb jou gemaakt.
Ik hou zoveel van jou!
Je bent zo kostbaar!

Ik zou je willen uitdagen véél tijd door te brengen met jou schepper! Hij is zo bemoedigend!

Groetjes Marleen.