Mag ik even de aandacht?

Gezinsfundament (21)Waarschijnlijk vergen je kinderen veel van je aandacht. Hopelijk geniet je er als ouder van om tijd met hen door te brengen. Maar het kan ook zijn dat je het vervelend vindt dat je kinderen steeds je aandacht vragen. Het is belangrijk om te weten dat het normaal is dat kinderen veel aandacht nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. Dit is wetenschappelijk aangetoond door verschillende onderzoekers. Kiezen voor ouderschap betekent dus kiezen voor een grote tijdsinvestering. Een aantal resultaten uit de wetenschap: 

 

  • Volgens onderzoeker Carolina de Weerth, hoogleraar psychobiologie van de vroege ontwikkeling, blijkt uit onderzoeken dat baby’s hun ouders het liefste zo veel mogelijk dichtbij zich hebben. Volgens haar zijn kinderen tijdens hun eerste levensjaar beter af bij hun ouders dan in de crèche. Zij pleit ervoor dat ouders in Nederland, net zoals in de Scandinavische landen, na de geboorte van hun kind een jaar verlof krijgen (verdeeld over de twee ouders).
  • Psychologe Ellen Peters ontdekte in haar promotieonderzoek dat het contact tussen ouders en het kind bij vijftien maanden, de kwaliteit voorspelt van vriendschappen die het kind in de toekomst aangaat. Wanneer de relatie tussen ouders en kind goed is, geeft dit het kind een goede basis om later vriendschappen aan te gaan. Vervolgens zorgen goede vriendschappen er weer voor dat kinderen niet worden buitengesloten op school, wat hen veel stress bespaart.
  • De Amerikaanse onderzoekers Elizabeth Cooksey en Michelle Fondell, vonden in hun studie dat wanneer een vader regelmatig dingen doet met zijn kinderen (zowel leuke dingen als helpen bij het huiswerk), zijn kinderen het gemiddeld gezien beter doen op school.

Wellicht vraag je je nu af: hoe geef ik mijn kinderen de aandacht die ze nodig hebben? Dat kan op verschillende manieren. Baby’s van 0-3 maanden vinden het bijvoorbeeld al erg fijn als je een praatje met hen maakt. Ze horen graag je stem en gaan die herkennen. Neem dagelijks de tijd om met je baby te kletsen. Leg je baby op je bovenbenen terwijl je met opgetrokken knieën zit en praat over waar hij of zij naar kijkt, over zijn of haar kleding, of stel vragen en geef zelf antwoord.

Met oudere kinderen is het goed om regelmatig tijd te nemen om met elk kind apart iets leuks te gaan doen. Kinderen genieten van deze één-op-één momenten, omdat ze de volle aandacht van jou als ouder krijgen. Sommige ouders kiezen ervoor om wanneer hun kind bijvoorbeeld naar de middelbare school gaat, een weekend alleen met hem of haar weg te gaan (vader met kind of moeder met kind). Dit zijn voor het kind herinneringen voor het leven! Momenten alleen met je kind zijn tevens goede gelegenheden om eens wat dieper in gesprek te gaan, te vragen hoe het echt met je kind gaat en te ontdekken wat hem of haar bezighoudt. Ik ben benieuwd naar jullie suggesties: op welke manier breng jij tijd door met je kinderen? Hoe zorg jij ervoor dat je je kind voldoende aandacht geeft?