Liefdevol grenzen stellen


Gisteren sprak ik een moeder, die mij vertelde hoe ze aan het leren is dat haar zoon duidelijke grenzen nodig heeft. Vanmorgen las ik Genesis 3 en 4 en daaruit haalde ik een aantal mooie dingen die ons Gods karakter laten zien als het gaat om grenzen stellen. Hier kunnen we veel uit leren. Vind jij het soms ook moeilijk om duidelijk en direct te zijn naar je kinderen? Dan zal deze korte Bijbelstudie je zeker helpen!

In Genesis 3:2-5 lezen we:
Nee hoor,’ antwoordde de vrouw, ‘wij mogen van alle bomen eten, behalve van die in het midden van de hof. Wij mogen hem zelfs niet aanraken, want dan zullen wij sterven.’ ‘Dat is een leugen,’ zei de slang, ‘jullie zullen niet sterven. God zegt dat alleen omdat Hij weet dat jullie aan Hem gelijk zullen zijn als je daarvan eet. Je ogen zullen open gaan en net als God zul je het onderscheid kennen tussen goed en kwaad.’

God had tegen Adam en Eva gezegd wat de consequentie zou zijn, wanneer ze zouden eten van de boom van kennis van goed en kwaad: ze zouden sterven. De duivel ondermijnde deze consequentie: “Nee, dat zal niet gebeuren, God zegt het alleen maar…” Ook je kinderen zal de duivel proberen te overtuigen dat de consequenties die jij noemt, niet daadwerkelijk zullen plaatsvinden. Wanneer je kinderen het gedrag, waarvan je zegt dat het niet mag, tóch doen, ben jij dan zoals God, die zich aan Zijn Woord houdt? Adam en Eva stierven op dat moment in geestelijk opzicht. Aan jou de taak om de consequenties die je hebt toegezegd, ook daadwerkelijk te laten plaatsvinden. Dan leren je kinderen dat ze je op jouw woord kunnen vertrouwen en dat de duivel dus géén gelijk heeft.

In Genesis 4:3-7 lezen we:
Na verloop van tijd brachten Kaïn en Abel beiden een offer aan de Here. Kaïn een deel van zijn oogst, maar Abel bracht van het beste van zijn kudde, ook het vet. De Here accepteerde het offer van Abel,  maar dat van Kaïn niet. Kaïn voelde zich vernederd en werd boos. Zijn gezicht vertrok van woede. ‘Waarom ben je boos?’ vroeg de Here hem. ‘Waarom trek je zʼn kwaad gezicht? Je zou vrolijk kunnen kijken als je maar doet wat goed is. Maar als je weigert te gehoorzamen, moet je oppassen. Want de zonde ligt op de loer, klaar om je leven te vernietigen. Maar als je wilt, kun je hem overwinnen.’

Kaïns offer werd niet geaccepteerd door God, dat van Abel wel. Als God, die alleen maar LIEFDE is, iemands offer niet accepteerde, dan was dat uit liefde. Waarom? Omdat Hij daardoor Kaïn wilde stimuleren het beste van zichzelf te geven. Niet omdat God het beste nodig had, maar omdat je er zelf beter van wordt wanneer je het beste geeft.

Als je ene kind zijn klusjes wel doet en je andere kind niet, hoef je dat niet te accepteren. Niet omdat jij dat klusje anders zelf moet doen, maar omdat je wilt dat je kind het beste van zichzelf geeft. Wanneer hij zijn klusjes goed doet, leert hij namelijk en groeien zijn karakter en zelfvertrouwen. Wanneer je toelaat dat hij het ‘dan maar niet’ doet; ontneem je hem deze kans om hierin te groeien. Hetzelfde geldt voor beleefd zijn en andere dingen die jij van je kinderen vraagt.

Kaïn werd er niet blij van dat God zijn offer niet accepteerde. Toch deed God het zo. Als God alleen maar LIEFDE is en toch een keus maakte waardoor Kaïns humeur slecht werd, dan was dat uit liefde. Kun jij verder kijken dan het humeur van jouw kind op dit moment en beslissingen nemen die op de lange termijn goed zijn voor je kind? Beslissingen die je kind leren om het juiste te kiezen en dáárdoor vrolijk te kunnen zijn?

De moeder die ik gisteren sprak, was door video-interactiebegeleiding gaan inzien dat het haar zoontje uiteindelijk goed deed als ze direct en duidelijk tegen hem waren. Durf het uit te proberen en denk eraan dat God, die alleen maar LIEFDE is, ook koos om consequent te zijn, al betekende dat dat Kaïn daar niet blij mee was. Het gaat zeker weten zegen brengen in jouw gezin!

Imke