Knuffelen is gezond

Gezinsfundament_knuffelen-is-gezondEven een dikke knuffel als je elkaar weer ziet of om te laten merken dat je van je kind houdt. Een stoeipartijtje of armpje drukken met je zoon. Een schouderklopje geven als je kind iets goed doet. Je dochters die elkaars haren vlechten of elkaar een massage geven. Lichamelijke aanrakingen doen ons en onze kinderen goed en zijn ook nog eens super gezond!

Tijdens liefdevolle lichamelijke aanrakingen
komt er in ons lichaam het hormoon oxytocine vrij. Dit wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Dit hormoon zorgt ervoor dat we ons verbonden gaan voelen met de persoon die ons knuffelt of anderszins liefdevol aanraakt en dat we ons vertrouwd gaan voelen bij diegene. Het is dus belangrijk voor de hechting van je kinderen en vormt de basis voor een goede band met je kinderen.

Daarnaast zijn er nog veel meer positieve effecten van dit hormoon: het verbetert de stemming; geeft meer rust en ontspanning; het maakt meer invoelend en sociaal en minder verlegen (uit onderzoek blijkt dat zelfs autisten hierdoor meer invoelend worden); het vermindert gevoelens van pijn; baby’s hebben aanrakingen nodig om te kunnen groeien; het zorgt dat kinderen minder snel ziek zijn en stimuleert de genezing bij ziekte; het verbetert het leervermogen en de concentratie; het geeft een beter lichaamsbesef en een beter besef van grenzen op het gebied van aanrakingen; het geeft een sneller gevoel van verzadiging bij eten en zorgt voor een effectievere spijsvertering; het vermindert angst en depressieve gevoelens en het maakt je minder gevoelig voor verslavingen en eetstoornissen. Onderzoekers hebben bovendien proeven gedaan met kinderen die elkaar op school masseren en het bleek dat dit het pestgedrag vermindert. Ten slotte heeft het knuffelhormoon het tegenovergestelde effect als stress. Het stresshormoon wordt erdoor verminderd en de hartslag en bloeddruk worden verlaagd. Kortom: net als eten, drinken, slapen en ademen, zijn aanrakingen een eerste levensbehoefte. Het is essentieel voor kinderen om zich te kunnen ontwikkelen.

Ook in de Bijbel worden liefdevolle lichamelijke aanrakingen geadviseerd. God heeft dit oxytocine-systeem immers in ons lichaam geplaatst en weet dat het gezond voor ons is. In 1 Petrus 5:14 staat: “Groet elkaar met een welgemeente omhelzing, zoals het christenen past.” En in Romeinen 16:16 zegt Paulus ook: “Groet elkaar met een oprecht gemeende omhelzing.” Niet voor niets is er vanuit Australië een ‘free hugs’ campagne opgezet en kun je t-shirts kopen met de uitspraak ‘FREE HUGS’ erop.

Ben je van nature niet zo knuffelig? Je kunt natuurlijk kijken of andere lichamelijke aanrakingen wel prettig zijn voor je. Misschien neem je wel graag even je kind op schoot om een boekje voor te lezen, of geef je je kersverse dochter een babymassage. Maar wist je dat het daarnaast ook aan te leren is om van knuffelen te genieten? Ik was zelf van huis uit niet gewend om te knuffelen. Maar op de Bijbelschool die ik heb gedaan, was er wel een knuffel-cultuur. Door de vele knuffels die ik daar kreeg, ben ik het zelf ook gaan waarderen en nu vind ik het erg fijn. Dus zet je er overheen dat je het niet gewend bent, ga knuffelen en geef jezelf de tijd om eraan te wennen. Je zult zien dat je het na verloop van tijd gaat waarderen.

Zijn je kinderen het niet gewend dat je ze knuffelt of vinden ze het maar niets? Dit kan soms bij een bepaalde leeftijdsfase horen. Respecteer hun grenzen als ze aangeven het niet te willen. Zoek andere gelegenheden voor een aanraking, zoals een schouderklopje, een stoeipartijtje of gearmd door de stad lopen. Daarnaast mag je het goede voorbeeld geven door je partner regelmatig een knuffel te geven waar je kinderen bij zijn. Wellicht doet dit het verlangen bij hen groeien. Bovendien kun je het soms opnieuw proberen, misschien vindt je kind het inmiddels wel weer goed. Heeft je kind traumatische ervaringen met aanrakingen die haar nu belemmeren? Zoek dan hulp,  zodat aanraking weer prettig gaat zijn voor haar. Veel knuffelplezier!

Imke