Jouw fantasiegezin

In het leven en ook als je vader of moeder mag worden, zijn er veel keuzes die je moet maken. Ga je als ouders allebei werken en gaan de kinderen naar opvang, of is één van de twee bij de kinderen thuis? Hoeveel ga je werken? Hoe deel je je week in? Maak je zelf je huis schoon of huur je daar iemand voor in? Doe je op zaterdag je boodschappen samen met je kinderen, doe je dat een keer onder schooltijd, of laat je je boodschappen thuisbezorgen?

Maar ook: hoe geef je vorm aan de opvoeding van je kinderen? Stimuleer je ze om veel buiten te spelen of mogen ze ook best binnen spelen? Hoe ga je om met schermtijd? Met sporten? Met zelfstandigheid? Ga je in het weekend altijd op familiebezoek of staat het weekend in het teken van ‘ieder doet wat hij zelf wil’? Slaap je uit op zaterdag of sta je allemaal vroeg op en ga je samen het huis schoonmaken? De keuze is reuze…!

Misschien ben jij iemand die goed weet wat je wilt en wat je belangrijk vind. Dat is fijn! Maar misschien ben je soms ook wel zoekende. Wat is goed voor mijn kinderen? Wat is prettig? En wellicht maak je soms ook wel keuzes ‘omdat het zo hoort’. Iedereen doet het toch zo? Over dat laatste wil ik graag met je nadenken.

Het lijkt soms zo gemakkelijk om naar anderen te kijken en jezelf met hen te vergelijken. Bijna alle moeders werken, dus moet ik dat ook doen toch? Je brengt je kind alleen naar oppas op de dagen dat jij moet werken, toch? (Zie ook deze blog over vrije tijd nemen voor jezelf.) Het lijkt soms wel of er een soort ongeschreven regels voor gezinnen zijn waaraan we moeten voldoen. Een soort standaard die we onszelf opleggen. Anderen doen het zo, dus moeten wij dat ook zo doen. Maar wie zegt dat, wie bepaalt dat? Jij bepaalt zelf (of samen met je partner, als je die hebt), hoe je je leven invult. Hoe je de opvoeding vormgeeft. Wat je belangrijk vindt voor je kinderen. Het is aan jou!

De bovenstaande schildering staat bij ons beneden in de flat op de muur van de parkeergarage. De hele wand is vol geschilderd met fantasiedieren. Ik vond het een prachtige metafoor. Waarom moet een hond er precies zo uitzien als andere honden? Hij kan toch ook best andere kleuren hebben, of meer of minder poten? Kinderen kunnen daarin zo lekker creatief zijn. Daar kunnen wij als volwassenen vaak een voorbeeld aan nemen. Durven wij creatief te zijn en onze eigen keuzes te maken?

Onlangs heb ik samen met mijn man onze weekplanning opnieuw gekeken en een aantal dingen aangepast. We merkten dat een aantal dagen wat minder soepel verliepen en zijn samen tot nieuwe ideeën gekomen die beter werken. Toen we het eenmaal hadden bedacht en opgeschreven, dacht ik: waarom heb ik hier nooit eerder aan gedacht? Meerdere ‘problemen’ zijn in één keer opgelost met behulp van het nieuwe schema. Helemaal super!

Dat gun ik jou ook. Maar daarvoor is het wel belangrijk om je eigen keuzes te durven maken. Je mag dingen best anders doen dan andere ouders. Kijk daarin ook naar wat bij jullie als gezin past. Hoe ben jij gemaakt, hoe zit je in elkaar? Waar ben je goed in en wat past minder bij je? Ik weet inmiddels van mezelf dat ik er niet zo goed in ben om acht uur achter elkaar te werken, als ik daarna ook weer klaar moet staan voor mijn gezin. Daarom heb ik mijn werkuren nu wat anders over de week verdeeld. In kortere blokken werk ik veel effectiever en krijg ik meer gedaan, omdat ik weet dat ik maar een paar uur heb voor een klus. Maar misschien vind jij het juist heerlijk om acht uur (of zelfs nog meer) achter elkaar te werken. Kijk wat bij jou past, wat bij je gezin past.

Denk daarbij ook aan het belang voor je kinderen. Wij vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat onze zoon niet meer dan één middag per week naar de BSO hoeft, zodat hij veel tijd heeft om lekker thuis te zijn of bij vriendjes te spelen. Dat is een bewuste keuze. Daar hebben mijn man en ik ons werk op afgestemd. Maar ook onze financiële keuzes. Wij wonen niet in een groot en duur huis, waardoor we verplicht allebei veel moeten werken om het te kunnen betalen. We gaan niet op dure vakanties. Wij vinden het belangrijker om veel tijd als gezin door te kunnen brengen. In de zomer hebben mijn man en ik allebei extra lang vakantie genomen, zodat we vijf weken als gezin samen leuke dingen konden doen. Het zijn allemaal keuzes.

Welke keuzes maak jij en durf je daarin anders te zijn dan andere mensen? Durf jij te kiezen voor je eigen veelkleurigheid, je eigen ‘fantasiegezin’?

Imke