“Ik vond opvoeden soms best lastig”


Johanna is moeder van 3 kinderen (7, 5 en 2 jaar) en zij wil graag iets delen met andere ouders:

“Een vriendin met wie ik het regelmatig over opvoeden en kinderen had, stuurde me een keer een berichtje door over een webinar van Gezinsfundament. Dat leek me interessant, omdat ik merkte dat ik opvoeden soms best lastig vond. Hou zou ik anders kunnen reageren dan door boos te worden op elk ding wat ik vervelend vond? Hoe zou ik meer bij de kinderen aan kunnen sluiten? Ik had het idee dat er genoeg ruimte was voor verbetering en groei, was nieuwsgierig naar het webinar en schreef me hiervoor in.

Het webinar gaf mij heel veel nieuwe inzichten, denkend vanuit een kind én met Bijbelse onderbouwing. Mijn eigen geloof werd erdoor gesterkt en ik merkte dat ik de praktische voorbeelden goed kon gebruiken binnen ons gezin. Via de website zag ik ook een volgende webinar aangekondigd staan waarvoor ik mij inschreef en ik schreef me in voor de nieuwsbrief. Gezinsfundament voelde daarmee echt een steun in de rug in de soms uitdagende situaties die je met de kinderen kan hebben. De mails en webinars hielpen mij ook sterk om die situaties positief te benaderen. Door de steun die ik hierdoor ervaarde en omdat ik voelde dat het écht Gods werk door mensen heen is, wilde ik Gezinsfundament ook financieel steunen.

Ik waardeer de persoonlijke benadering van Gezinsfundament enorm. Toen er op een gegeven moment een mail kwam met als onderwerp “Waar kunnen we voor bidden”, ervaarde ik echt Gods aanwezigheid en heb ik teruggemaild met een aantal zaken waar ik mee zat. Ik ging o.a. zelf steeds meer merken hoe mijn achtergrond en ervaringen meespeelden in de opvoeding, maar soms ook in de weg zaten. De reactie van Imke was bemoedigend. Ik had een negatief zelfbeeld en dacht al snel in contacten die ik had “ze zullen het wel raar vinden”. Daarvan zat niets in de reactie van Imke. Ze wilde zelfs mijn ideeën gebruiken in de ontwikkeling van nieuwe materialen in de toekomst. Ik kreeg ook praktische tips voor het omgaan met ruzie tussen de kinderen.

We hielden mailcontact en Imke nodigde me uit om een keer samen te praten en te kijken naar een aantal knelpunten. Imke heeft me geholpen zicht te krijgen op wat belangrijk voor me is, daar letterlijk een tijdsindeling aan te hangen om daarmee te kijken hoe ik meer vanuit rust en balans een moeder kan zijn en kan leven vanuit de vrede die God voor mij heeft.

Met de kinderen zijn we de geloofsopvoeding ook meer gaan invullen. Imke heeft daar verschillende ideeën voor aangedragen, die de kinderen ook echt leuk vinden om te doen. Bijvoorbeeld iets bouwen van Lego n.a.v. een Bijbelverhaal en een gebedsdoos maken en dan ook kijken waarvoor we kunnen danken.

Ik kan iedereen aanraden om tijd te nemen om stil te staan bij je eigen processen, om erachter te komen wat je nodig hebt om in vrede te komen met jezelf en daarmee ook je kind(eren) op de juiste manier te kunnen benaderen.”

Dank je wel voor het delen van je verhaal, Johanna! Fijn dat ik je zo heb kunnen helpen. 

Imke