Houd je huis opgeruimd


Een opgeruimd huis… ik kan er heerlijk van genieten! Wist je dat een opgeruimd huis veel psychologische voordelen heeft voor jezelf en je kinderen? Ik geef je zeven tips om het voor elkaar te krijgen. 

In een rommelig huis, voelen we ons al snel overweldigd. Misschien herken je het wel. Het maakt je onrustig en veroorzaakt stress. Volgens Psychology Today zijn er acht redenen waarom rommel zoveel stress veroorzaakt:

 1. Rommel bombardeert ons brein met overmatige, onnodige prikkels. Je ziet en ervaart veel meer in een rommelig huis dan in een opgeruimd huis.
 2. Het leidt onze aandacht af van waar we ons eigenlijk op willen focussen.
 3. Rommel maakt het moeilijker om ons te ontspannen, zowel lichamelijk als mentaal.
 4. Het geeft je continu het gevoel dat je werk nooit af is.
 5. Het kan ons zelfs angstig maken, omdat we niet weten hoeveel tijd en energie het gaat kosten om het weer netjes te krijgen.
 6. Rommel geeft ons schuldgevoelens (“Ik zou netter moeten zijn”) en schaamte, misschien herken je het wel. Vooral als mensen onverwacht op bezoek komen.
 7. Het remt ons en onze kinderen in onze creativiteit en productiviteit. Doordat er overal dingen liggen, wordt iedere lege ruimte in onze gedachten opgevuld. Terwijl die lege ruimten juist zo nodig zijn om na te denken, problemen op te lossen en ideeën te bedenken.
 8. Rommel frustreert ons, omdat we niet snel kunnen vinden wat we nodig hebben. Denk maar aan je sleutels die ‘ergens’ liggen. Ik vind het heerlijk dat bij ons thuis alles een vaste plek heeft en daar ook gewoon ligt.

Kortom: een opgeruimd huis heeft veel voordelen voor het hele gezin! Maar hoe begin je? Een aantal tips:

 1. Als je er als een berg tegenop ziet om te beginnen omdat je het niet overziet, kan deze tip heel handig zijn. Zet een timer op 5 minuten en spreek met jezelf af dat je 5 minuten gaat opruimen in één ruimte in het huis. Ga dus bijvoorbeeld in de keuken staan, start de klok en ga 5 minuten lang ‘tekeer’ met opruimen. Dat lijkt kort, maar dat is nu juist het mooie. Doordat het maar 5 minuten zijn, is het te overzien en is het voor niemand te veel om dat te doen. Vaak werkt het echter zo, dat als je eenmaal 5 minuten hebt opgeruimd, je in een flow bent beland, en het makkelijker is om door te gaan.
 2. Geef opruimen en het huishouden doen een vaste plek in je tijdsplanning. Als je het ‘ergens tussendoor’ doet, is de kans groot dat je er zelden aan toe komt. Zelf heb ik een vaste huishouddag in de week, waarop ik de hele dag niets anders plan dan huishoudelijke taken. Dat geeft me veel rust, ten eerste omdat ik zo overal aan toe kom, en ten tweede omdat ik op andere dagen ook wel eens kan denken: dat hoeft ik nu niet te doen, dat komt dinsdag wel. Bovendien erken je hiermee dat het nou eenmaal tijd kost. Maar vergeet niet dat het je ook tijd oplevert, doordat je dingen sneller kunt vinden, je makkelijker kunt ontspannen en productiever wordt (zie bovenstaande punten)!
 3. Geef ook je spullen allemaal een vaste plek in je huis. Dan is het veel makkelijker om dingen terug te vinden, maar ook om dingen op te ruimen, omdat je niet na hoeft te denken waar je het neer gaat zetten of neer gaat leggen. Het kost misschien eenmalig wat extra tijd om die vaste plekken te bedenken, maar bespaart je daarna heel veel tijd.
 4. Minimaliseer. Kijk bij alles wat je in huis hebt, of je het echt nodig hebt, of doe het anders weg. Kringloopwinkels zijn ermee gezegend, of misschien ken je iemand die je er blij me kunt maken. Beperk ook de hoeveelheid speelgoed die je kinderen hebben. Laat ze elk jaar voor hun verjaardag hun speelgoed uitzoeken en kijken wat er weg kan. Zo komt er weer ruimte voor nieuwe dingen. Hoe minder spullen je in je huis hebt, hoe minder je hoeft op te ruimen. Wij houden twee keer per jaar een ‘opschoondag’, waarop we het hele huis doorgaan en bij alles goed bedenken of we het nog wel gebruiken.
 5. Leer je kinderen op te ruimen. Spreek bijvoorbeeld af dat het ene speelgoed eerst wordt opgeruimd, voor er iets nieuws wordt gepakt. Maak het leuk door er een spel van te maken: wie heeft het eerst zijn speelgoed opgeruimd? Zet er een leuk muziekje bij aan en maak het tot een gezellige activiteit. Zijn je kinderen laks in het opruimen, werk dan eventueel met de rommelgevangenis (check punt 8 onder positieve consequenties op deze pagina). Het is voor kinderen goed om al van jongs af aan te leren dat dingen die je gebruikt, ook opgeruimd moeten worden.
 6. Creëer een plek voor dingen waar nog iets mee moet. Dit kan een plank in een kast zijn, of een bak. Wij noemen dit onze ‘doorgeefkast’. Hier leggen we bijvoorbeeld cadeautjes neer die we gekocht hebben en mee moeten naar een verjaardag, dingen die we weg willen geven en nog mee moeten naar de kringloopwinkel, of dingen die nog gerepareerd moeten worden. Dit voorkomt dat dergelijke dingen door het huis slingeren. Als we de deur uit gaan, kijken we vaak even in die kast: ligt er iets wat nog mee moet? Daarnaast hebben we ook een bakje met post die nog afgehandeld moet worden. Verder leggen we nergens brieven of papieren neer. Het is afgehandeld en opgeruimd, of het zit in het postbakje.
 7. Ruim op voordat je het huis uit gaat. Dit geeft je een prettig gevoel als je thuiskomt.

Lukt het je je ondanks de bovenstaande tips nog niet om je huis op te ruimen? Vraag dan of iemand in je omgeving je eens wil helpen. Of lees één van onderstaande boeken, echte aanraders! Het is de moeite waard om te investeren in een opgeruimd huis, voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Ze zullen meer ontspannen en met meer creativiteit door het leven gaan. Veel succes!

 

Imke