Je kind leren hindernissen te overwinnen

Gezinsfundament (381)Als ik kijk naar mensen die hordelopen, dan denk ik altijd: “wat een hoge hindernissen!” Ik vraag me dan vaak af hoe ze daar overheen komen. Maar toch springen de atleten hier steeds weer overheen. Op een vergelijkbare manier komen onze kinderen zo nu en dan hindernissen tegen op hun levenspad. Als wij als ouders hier naar kijken, kunnen we denken dat de hindernissen te hoog en te moeilijk voor ze zijn. We kunnen dan de neiging hebben om onze kinderen te hulp te schieten en de hindernissen voor ze weg te nemen, door hun problemen voor ze op te lossen. Maar eigenlijk is het veel beter om onze kinderen zélf over hun hordes heen te laten komen. 

Je kind heeft ruzie met zijn broertje, hij heeft per ongeluk twee afspraken tegelijk gemaakt met vrienden of hij wilde naar voetbal toe maar heeft hij zijn huiswerk nog niet af. Hoe reageren wij daarop als ouders? Springen wij in en lossen we het probleem voor ons kind op? Of laten we hem of haar het probleem zelf oplossen? Vanuit onze ouderlijke liefde en zorg kunnen we snel geneigd zijn om het onze kinderen zo gemakkelijk mogelijk te willen maken. Want wanneer we die hindernissen zien, dan vragen we ons af hoe ze daar overheen zullen komen. Uit eigen ervaring weten we hoe vervelend het is als dingen tegen zitten of als we problemen hebben.

Maar de achterliggende vraag die je je als ouder het beste kunt stellen, is: “Wat wil ik mijn kind leren?” Het leven zal nou eenmaal altijd hordes bevatten, ook als je kind volwassen is geworden. Dan wil je toch het liefst dat je kind de ervaring en het zelfvertrouwen heeft opgebouwd dat hij zelf zijn problemen op kan lossen? Dat zal hij echter niet leren wanneer jij als ouder continu zijn hindernissen voor hem wegneemt. Hoe goed bedoeld ook.

Daarom, als je kind weer eens een probleem heeft en je de hordes ziet waar hij overheen moet, bedenk je dan eens: “Wat kan mijn kind hiervan leren?” Ieder probleem is een kans voor je kind om zich te ontwikkelen en te groeien, wanneer je hem zelf de hindernis laat overwinnen. Leer jij je kind dat een ander zijn problemen altijd zal oplossen en maak je hem daarmee voor altijd afhankelijk van anderen? Of leer je hem zelfstandigheid en laat je hem zelf zijn hindernissen nemen? Het zal soms even moeilijk zijn om dit te laten gebeuren, maar het is voor een goed doel!

Imke