Having fun together

Gezinsfundament (430)Als ouder heb je in de opvoeding van je kinderen verschillende rollen en taken. Eén daarvan willen we vandaag uitlichten: wanneer je kinderen het leuk hebben, hun plezier meebeleven. Hoe werkt dat en waarom is dat zo belangrijk?

Je kind neemt zelf initiatief om iets te gaan doen. We noemen dit ook wel ‘exploratie’, ofwel ‘ontdekken’. Ze heeft haar pop een jurkje aan gedaan en heeft er plezier in. Dan zie je een kind vaak even naar je kijken. Met haar ogen vraagt ze: ‘Zie je me? Vind jij het ook leuk?’ Bijna vanzelf lachen we naar ons kind en reageren we enthousiast: “Wat mooi!” Dit is een hele goede reactie. Door het plezier mee te beleven, laat je zien dat je kind het leuk mag hebben en moedig je haar enthousiasme en plezier aan. Daarnaast laat je daarmee ook zien dat het goed is wat je kind doet. Onbewust vraagt je kind namelijk met haar blik van ook: ‘Mag datgene wat ik leuk vind, er zijn?’ Met jouw lach, bevestig je je kind in wat ze aan het ontdekken is.

Stel je maar eens voor hoe het zou zijn als je neutraal zou reageren. Eigenlijk communiceer je dan: ‘Heb jij plezier? Het zal wel…’ En dit remt het plezier van het kind. Denk maar eens aan een moment dat jij thuiskwam met iets nieuws en je partner had weinig interesse. Niet leuk, toch? Als een kind vaak zo’n neutrale (of zelfs negatieve) reactie krijgt wanneer ze iets gaat doen, dan zal ze op den duur minder plezier hebben in de dingen die ze doet en steeds minder graag nieuwe dingen gaan uitproberen. Kijk ook maar eens naar dit filmpje, waarin je ziet dat kleine kinderen er zelfs door overstuur raken wanneer jij niet met hen meeleeft:

Zelf merk ik ook dat het fijn is en me stimuleert wanneer anderen mijn plezier meebeleven. Wanneer ik bijvoorbeeld een bepaald soort grapjes maak, moet mijn man altijd lachen. Daardoor ga ik die grapjes vaker maken, omdat ik weet dat hij ze leuk vindt. Door zijn plezier word ik gestimuleerd om zelf lol te maken. En wie wil er nu niet gestimuleerd worden om fun te hebben?

Door blij te zijn samen met je kind, laat je ook zien dat je geniet van het leven als je bij je kind bent. Dit geeft je kind het gevoel dat hij welkom is en er mag zijn. Het zit soms in de kleine dingen: een lach, een bevestigend knikje, een “dankjewel, wat lekker!” als je kind je een zelfgebakken zandtaartje geeft. Hoe reageer je als je kind enthousiast iets vertelt of laat zien? Het is goed om daarin expressief te zijn, daarmee laat je extra duidelijk merken hoe leuk je iets vindt. Benoem bijvoorbeeld wanneer jullie een gezellige gezinsavond hebben, dat je geniet en het zo fijn vindt met elkaar. Hiermee maak je je boodschap extra duidelijk. Zeg ook eens dat je geniet als je haar ziet dansen, of dat je het geweldig vindt om hem te zien voetballen. Of schrijf het op een kaartje. Je kind zal zulke uitspraken van jou koesteren.

Samen plezier beleven zorgt ook voor een connectie tussen jullie. Het is belangrijk dat je je kind daarin de ruimte geeft om zelf dingen te ontdekken en leuk te vinden. Hij mag een eigen persoon zijn met eigen voorkeuren. Als je kind wat ouder wordt en eigen interesses krijgt die jou wellicht niet interesseren, is het toch goed om oprecht met zíjn plezier mee te blijven leven. Daarmee onderhoud je jullie band. Is je kind dol op een bepaald computerspel? Ga er eens naast zitten en vraag of hij je uit wil leggen hoe het werkt. Doe een potje mee (ook al verlies je flink). Het feit dat je aandacht besteedt aan datgene wat je kind leuk vindt, doet hem goed.

Daarnaast mag je natuurlijk ook zoeken naar dingen die jullie allebei leuk vinden om te doen. Misschien hebben jullie een gezamenlijke passie om te vissen of om maaltijden te verzorgen voor daklozen. Samen iets doen waar jullie allebei plezier in beleven, bouwt enorm aan jullie relatie. In het boekje ‘Leuke ideeën om een speciale papa en mama te zijn’ (ISBN 9789043815499) staan veel tips voor dingen die je samen met je kind tussen de 0 en 1 jaar kan doen.

Wannneer kinderen naar school gaan, huiswerk moeten maken en cijfers halen, is het belangrijk dat we als ouders niet te veel gefocusd zijn op succes en resultaat. Plezier beleven in het leven is belangrijker dan dat je kind goede cijfers haalt. Blijdschap is een kracht die ons helpt om het leven aan te kunnen. Denk maar eens aan iemand die depressief is: die kan nog zo goed opgeleid zijn, maar zal weinig kunnen presteren. Laat je kind dagelijks merken dat je het belangrijk vindt dat hij geniet. Dat betekent niet dat er geen huiswerk meer gemaakt hoeft te worden, maar maak er iets leuks van! Breng eens een lekker glas drinken terwijl je kind bezig is, vertel dat je trots op hem bent dat hij zo hard werkt en ga als het huiswerk af is samen iets gezelligs doen.

Veel plezier samen!

Imke