Gepest worden: een mooie een uitdaging!?

Gezinsfundament (126)Ondanks dat veel scholen een goed anti-pest beleid hebben, worden er helaas nog steeds kinderen gepest. Erg vervelend als dit jouw kind overkomt. Je kunt denken dat de pesters moeten worden aangepakt. Maar je kunt het pesten ook op een andere manier bekijken, namelijk als een uitdaging in jullie relatie met God.

Naast de pesters die gemeen zijn, is namelijk ook de duivel bij het pesten betrokken. Als je kind wordt gepest, krijgt hij negatieve dingen te horen, wordt hij buitengesloten en worden er soms vervelende dingen met hem uitgehaald. De duivel probeert ervoor te zorgen dat je kind hierdoor negatief over zichzelf gaat denken. Hij wil het liefst dat je kind de dingen die gezegd worden, gaat geloven en dat hij het idee krijgt dat hij niet leuk genoeg is om er bij te mogen horen. Op deze manier hoopt de duivel dat je kind niet in de bestemming zal komen die God voor hem heeft. Maar God heeft een ander plan!

Zelf ben ik als kind ook gepest. Ik werd bij de gym bijna altijd als laatste gekozen en klasgenoten maakten vervelende opmerkingen over mijn uiterlijk of omdat ik niet op de hoogte was van de laatste trends. Ik ging negatief over mezelf denken en voelde me minderwaardig. Hierdoor ging ik weer moeilijker vriendschappen aan. Maar op een gegeven moment mocht ik ontdekken hoe God over me denkt. Hij zegt bijvoorbeeld in Jeremia 29:11 “Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.” En in Sefanja 3:17 staat “De HEER, je God, zal in je midden zijn, hij is de held die je bevrijdt. Hij zal vol blijdschap zijn, verheugd over jou, in zijn liefde zal hij zwijgen, in zijn vreugde zal hij over je jubelen.” Ik mocht ontdekken dat God mij wél waardevol vindt en dol op me is. Ook ontdekte ik dat ik niet goed hoef te zijn in sport of op de hoogte hoef te zijn van de muziekwereld, God heeft me andere gaven en talenten gegeven. Dit alles gaf me een positievere kijk op mezelf, waardoor ik op den duur ook weer ontspannen werd in het opbouwen van vriendschappen.

Deze uitdaging mag jij samen met je kind ook aangaan. Weet je kind hoe God over hem denkt? Gelooft hij dat dit de enige waarheid is? Samen mag je op zoek naar het (tegenovergestelde) Woord van God als antwoord op de vervelende dingen die over je kind worden uitgesproken. Als je kind te horen krijgt “Jij bent lelijk!” dan mag je kind uitspreken: “Ik prijs U, omdat U mij zo prachtig hebt gemaakt. Alles wat U doet, is wonderbaarlijk. Alles in mij getuigt daarvan.” (Psalm 139). En wellicht helpt het je kind ook wanneer jij vertelt dat jij ook wel eens aangevallen wordt door gedachten van negativiteit, bijvoorbeeld dat je je werk niet goed genoeg doet. Deel met je kind hoe jij daar mee omgaat en hoe jij je vasthoudt aan wat God over je zegt.

Om goed doordrongen te worden van Gods mooie woorden over ons, is het handig om deze Bijbelteksten vaak te lezen en hardop uit te spreken, zodat ze in je hart komen. Maak er bijvoorbeeld thuis een wedstrijdje van wie aan het eind van de week de meeste Bijbelteksten uit het hoofd kent, of hang ze ergens op zodat je kinderen ze vaak kunnen lezen. Iemand die ik ken vertelde dat haar kinderen de Bijbelteksten die zij in het toilet ophing, binnen no-time uit hun hoofd kenden. Kinderen zijn op een creatieve manier gemakkelijk in staat om Bijbelteksten te leren. En als ze dan weer eens uitgescholden worden, dan zullen Gods Woorden in hun gedachten komen en zullen ze denken en zeggen: “dit is niet waar, want God zegt dat ik waardevol ben!”

Daarmee wordt pesten niet een strijd tussen je kind en de pesters, maar een strijd tussen je kind en de duivel. De duivel moet aangepakt worden, niet de pesters. Geef je kind een duwtje in de rug door regelmatig te zeggen dat je van hem houdt en wat je in hem waardeert. En je zult gaan zien, op het moment dat je kind leert om positief over zichzelf te denken en te spreken en het ook écht gelooft, dan is de lol voor de pesters er ook af. Ze kunnen je zoon of dochter niet meer ‘klein krijgen’ en het pesten zal snel stoppen. Daarmee is dat gedeelte uiteindelijk ook opgelost!

Succes ermee!

Imke