Ga je mee op kraamvisite deze Kerst?


Het Kerstverhaal kennen je kinderen waarschijnlijk al. Toch is het mooi om er elk jaar opnieuw bij stil te staan. Dat kan door het dit jaar eens vanuit een ander perspectief te bekijken… ga je mee op kraamvisite? Hieronder vind je een kant-en-klare aanpak.

Ga in gesprek met je kind(eren) over het Kerstverhaal. Wat een bijzonder verhaal is het eigenlijk, hè? Koning Jezus werd geboren in een stal. Dat is al een hele aparte plek voor een Koning om geboren te worden. De meeste koningen worden in een paleis geboren. Laat een foto zien van een baby met een kroontje op en van een koninklijke bedje (ik heb links geplaatst naar afbeeldingen die je hiervoor zou kunnen gebruiken – deze zou je vooraf kunnen opslaan en/of printen). Maar Jezus werd geboren in een stal en Hij werd in een voederbak gelegd, in het stro. Laat een foto van een baby in het stro en een afbeelding van de voederbak in de stal zien. Maar was Hij minder belangrijk? Laat je kind(eren) reageren. Nee, helemaal niet! Hij was zelfs belangrijker dan alle koningen, Hij is de Koning der koningen. Hij is onze Redder!

In het Kerstverhaal horen we ook over de herders. De engelen vertelden hen dat Koning Jezus geboren was en dat ze bij Hem mochten gaan kijken. Opnieuw een groot verschil! Als er een koning in een paleis wordt geboren, dan komen er alleen maar hele belangrijke en chique mensen op kraamvisite. Laat een foto van een koninklijke kraamvisite zien of van een deftige vrouw die een baby vasthoudt (wat eruit ziet als een belangrijke kraamvisite). Maar bij Jezus mochten juist de hele gewone mensen op kraamvisite komen: de herders. Laat een afbeelding zien van herders bij baby Jezus. Weten jullie waarom dit is? Waarom mochten de herders bij Jezus op kraamvisite komen? Laat je kinderen reageren. Dit komt omdat voor Jezus iederéén bijzonder is. Hij vindt iedereen belangrijk. Of je nou herder bent of een chique meneer, dat maakt voor Jezus niets uit. Hij is blij met iedereen en iedereen mag Hem ontmoeten.

Zijn jullie (wijs naar je kinderen) ook belangrijk voor God? Laat je kinderen reageren. Ja, Jezus vindt echt iedereen belangrijk, dus ook jullie allemaal. Of je nu arm bent of rijk, dik of dun, of je goed kunt leren of niet: jij bent belangrijk voor Hem! En Hij vindt het fijn als wij ook bij Hem komen en Hem ontmoeten. Hoe kunnen we Hem ontmoeten? Laat je kinderen reageren. We ontmoeten Hem wanneer we voor Hem zingen, of wanneer we met Hem praten. Iedereen mag bij Hem komen! Iedereen telt mee voor Hem!

Vertel dat je nu best een moeilijke vraag gaat stellen. Laat je kinderen nadenken over de volgende vraag: ‘Voel jij dat je meetelt en belangrijk bent?’ Dit kan voor God zijn, maar ook voor vriendjes en vriendinnetjes. Sommige kinderen voelen zich buitengesloten en niet waardevol. Als één van je kinderen dit gevoel heeft, dan kunnen jullie met elkaar voor hem of haar bidden. Laat je andere kinderen ook mee bidden. Bid dat je kinderen gaan ervaren dat ze voor Jezus belangrijk zijn en altijd bij Hem mogen komen. Zullen wij er samen ook voor zorgen dat zij zich in elk geval hier thuis geliefd voelen?

Fijne Feestdagen!

Imke