Fijne Hemelvaart!


Vandaag vieren we Hemelvaart. Lekker een dagje vrij, maar wat vieren we eigenlijk? En hoe leg je dat aan je kinderen uit? Daarover vandaag meer.

Toen Jezus nog op aarde was, zei Hij: Het is beter voor u dat ik wegga, want dan zal de Heilige Geest naar jullie toe komen (vrij vertaald uit Johannes 16:7). Jezus kon maar op één plaats tegelijk zijn; de Heilige Geest is in heel veel mensen tegelijk. Het leek niet leuk dat Jezus weg ging. Maar eigenlijk was het dus wel heel goed en ook nodig. Anders konden wij de Heilige Geest niet ontvangen. Kun je je voorstellen dat we nog steeds naar een bepaalde plek op aarde toe zouden moeten reizen om Jezus te ontmoeten? Door Hemelvaart (&Pinksteren) kunnen we overal met God praten!

Om dit aan je kinderen uit te leggen, kun je in gesprek met hen de situatie vergelijken met bijvoorbeeld hun opa of oma of iemand anders die nu niet hier is maar die ze wel regelmatig zien. (In dit verhaal gebruik ik even Utrecht als woonplaats van deze persoon, vul daar de woonplaats in die voor jullie van toepassing is.)

Het is fijn om bij opa of oma te zijn, maar om hen te zien, moeten we naar Utrecht toe. Ze zijn nu niet hier. Zo was het ook met Jezus. Hij was maar op één plaats tegelijk, dus als de mensen bij Hem wilden zijn, dan moesten ze naar Hem toe gaan. Dat kon toen nog niet met de auto, dus gingen ze lopen, of misschien met de boot of met een paard. Maar toen ging Jezus naar de Hemel en stuurde Hij ons de Heilige Geest. Dat is eigenlijk net zoals op een dag iemand de telefoon uit heeft gevonden. Door de telefoon, kunnen we toch met opa en oma praten. Ook al zijn ze in Utrecht, door de telefoon horen we toch hun stem. We hoeven er niet naar toe te gaan om met hen te kunnen kletsen. We kunnen eventueel zelfs video-bellen en hen zien, zonder dat we naar Utrecht gaan.  Dat is handig! Zo is het ook doordat de Heilige Geest naar ons toe kwam. We kunnen nu altijd en overal met God praten. Of we nu in ons bed liggen, buiten in het bos zijn, of in de kerk: bidden kan overal! Dit kon alleen maar gebeuren omdat Jezus naar de Vader ging.

Fijne Hemelvaart!