Even voorstellen

Gezinsfundament (1)Cindy van Beek is voorzitter van het bestuur van Gezinsfundament. Ze is moeder van een zoontje, Nathan (3) en heeft er bewust voor gekozen om fulltime moeder te zijn. Ik heb haar geïnterviewd om haar aan jullie voor te stellen. In deze Week van de Opvoeding met het thema ‘Geef me de vijf!’ geeft ze jullie vijf inkijkjes in haar leven (vier antwoorden en één foto). 

Wat heeft je doen besluiten fulltime moeder te zijn?
Ik heb tot Nathan 2 jaar was 2,5 dag gewerkt. Het was een heel gegoochel met oppas. Dit voelde niet goed. Mijn zoon is mijn verantwoordelijkheid en ik wilde zelf voor hem zorgen, niet een ander er verantwoordelijk voor maken. Ook als hij ziek was, wilde ik er voor hem zijn. Mijn man startte met een eigen bedrijf waardoor er meer flexibiliteit van mij verwacht werd. Samen met mijn man heb ik besloten om mijn baan op te zeggen om fulltime  moeder te zijn. Ik zou thuis de stabiliteit geven die Nathan maar ook mijn man nodig hadden. Daarnaast wordt hij zo snel groot, ik wil geen moment van hem missen. Ik ben nog steeds heel blij en dankbaar dat ik deze keuze gemaakt heb.

Wat vind jij belangrijk in de opvoeding van je zoontje?
Ik vind het erg belangrijk dat Nathan zich onvoorwaardelijk geliefd voelt. Dat hij er mag zijn om wie hij is en niet om wat hij doet. Daar hoort natuurlijk bij dat ik het belangrijk vind dat hij weet dat hij een hemelse Vader heeft die van hem houdt en voor hem zorgt.

Ik vind het heel belangrijk om mijn zoon te stimuleren in de talenten die hij gekregen heeft en de interesses die hij heeft. Nathan is van jongs af aan al een beweeglijk kind. Toen hij nog maar net kon lopen, liep hij al achter een bal aan te rennen. Ik ben daarom al vroeg met hem begonnen met babyzwemmen en later ook samen met hem naar peutergym gegaan. Hij geniet hier ontzettend van. Lekker zijn energie kwijt raken maar ook contact maken met leeftijdsgenoten. Hij leert daardoor spelenderwijs sociale omgangsvormen en vaardigheden.

Waarom ben je voorzitter geworden van Gezinsfundament?
Door mijn pedagogische opleiding maar zeker ook door het onderwijs dat ik gevolgd heb op het gebied van contextuele hulpverlening weet ik hoe belangrijk het is om als opvoeder eerst naar jezelf te kijken. Wat heb je door de generaties heen ontvangen? Wat wil jij samen met je partner aan jouw kinderen meegeven in hun ontwikkeling? Het kan fijn zijn om hier als ouder tips en ondersteuning bij te krijgen. Ik denk dat Gezinsfundament hierbij kan helpen.

Wat wil je andere ouders meegeven?
Opvoeden is een van de moeilijkste taken die er is. Het is een proces waarin je je kinderen begeleidt in het volwassen worden. Dit is een hele grote verantwoordelijkheid. Het is heel belangrijk om goed toegerust te worden zodat je het beste aan je kind kunt geven. Het is daarom goed om daarbij hulpbronnen aan te boren zoals Gezinsfundament die kan bieden.

Maar bovenal is het een gave van God als kinderen aan ons toevertrouwd worden om hen te mogen opvoeden. Daarin mogen wij ons in Hem afhankelijk weten en ons vasthouden aan de belofte die staat in Jakobus 1:5 “Komt een van u wijsheid tekort? Vraag God erom en Hij, die aan iedereen geeft, zonder voorbehoud en zonder verwijt, zal u wijsheid geven.”