Dit wil je je kinderen graag leren


Soms heb je wel eens van die weken die enorm vol zijn. Mijn man en ik hadden voor onze zomervakantie zo’n week. Elke dag vroeg opstaan, veel te doen voor het werk en ook ’s avonds nog van alles. ’s Ochtends om 05:45u was ik al een was aan het ophangen en ’s avonds laat, terwijl ik al moe was, heb ik ook nog wat dingen gedaan. Toen ik die avond in bed lag, kwam het even op me af. Er lagen nog diverse dingen die geregeld en gedaan moesten worden en we waren al erg moe. Hoe kwamen we de week door? Zou ik het wel volhouden allemaal? Ineens moest ik denken aan de Bijbeltekst: “Maak je geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van vandaag heeft al genoeg aan zichzelf.” (zie Mattheüs 6:34) Ik realiseerde me daardoor dat het geen zin heeft om me al druk te maken over de komende dagen. Ik kan beter bij de dag leven en per dag kijken wat er moet gebeuren en haalbaar is. De betreffende dag was zelfs al bijna om, het enige wat me die dag nog te doen stond, was te gaan slapen. Dat kon ik wel. De last viel van mijn schouders af en ik viel lekker in slaap. De volgende ochtend voelde ik me gelukkig weer fit, klaar om met nieuwe moed aan de dag te beginnen.

Op zo’n moment ben ik erg blij dat ik een aantal Bijbelteksten uit mijn hoofd weet. Bijbelteksten die van nut zijn op momenten dat je ze nodig hebt. Ik geloof dat God daar doorheen tot me spreekt om me rust te geven. Het gebeurt me regelmatig dat op het juiste moment, de juiste Bijbeltekst in mijn gedachten komt. Ook tot jou en jouw kinderen wil God graag spreken op het moment dat jullie dat het hardst nodig hebben. Daarvoor is het erg handig als ook jullie een aantal Bijbelteksten uit je hoofd weten.

Hoe ga je dit aanpakken? Wat je kunt doen om te beginnen, is een situatie nemen waar je kinderen regelmatig tegenaan lopen. Zijn ze bijvoorbeeld elke avond bang in het donker, zoek dan een tekst op waar staat dat je niet bang hoeft te zijn omdat God altijd bij je is. Heeft je kind een laag zelfbeeld? Zoek dan een tekst op waarin staat dat God je kostbaar en waardevol vindt. Op deze bemoedigingskaart vind je inspiratie voor teksten die passen bij diverse situaties.

Er zijn veel leuke manieren om aan de slag te gaan met het aanleren van Bijbelteksten. Een aantal voorbeelden:

  • Geef je kinderen op maandag een tekst en maak er een wedstrijdje van wie hem op vrijdag het beste kent. Herhaal de tekst elke dag even met elkaar tijdens het eten.
  • Maak een kijktafel met een kaartje met de tekst erbij. Zo maak je de tekst ook visueel. Het boek In het oog, in het hart staat boordevol ideeën hiervoor. Laat de kijktafel een week staan en lees elke dag de tekst een keer hardop voor.
  • Schrijf de tekst op ballonnen: op iedere ballon één woord. Hang ze op, zodat je de tekst kunt lezen, bijvoorbeeld met dubbelzijdig tape aan een deur of buiten tegen de schutting. Laat je kinderen de tekst oplezen. Wie kan hem het hardste opzeggen? Prik dan één ballon door. Weten je kinderen de tekst nog steeds? Ga verder met het doorprikken van de ballonnen terwijl je na iedere ballon de tekst samen hardop herhaalt. Wie weet de tekst nog het beste als alle ballonnen zijn doorgeprikt?
  • Laat je kinderen een kleurversje inkleuren. Op de website kleurversjes.nl staan veel leuke kleurplaten die gekoppeld zijn aan een Bijbeltekst.
  • Je kinderen mogen zelf een collage maken waar ze de Bijbeltekst op schrijven of schilderen en er dingen bij tekenen, schilderen of plakken die volgens hen de tekst uitleggen.
  • Laat je kinderen een Bijbeltekst uitbeelden in tweetallen. Een vriendje of vriendinnetje, of papa, moet raden welke tekst je kinderen uitbeelden.
  • Je kinderen mogen met lego-poppetjes een Bijbeltekst naspelen. Laat ze er een filmpje van maken (bijvoorbeeld een stop-motion filmpje) en de tekst er hardop bij inspreken. Kijk het filmpje een aantal keer met elkaar terug.
  • Bij sommige Bijbelteksten kun je een actie uitvoeren. Bijvoorbeeld de tekst: “Sta op wees sterk en handel.” (Ezra 10:4), dat zou je je kinderen kunnen laten uitvoeren terwijl je de tekst uitspreekt. Bijvoorbeeld als ze op de bank zitten en er iets opgeruimd moet worden. Dit kun je ook in scène zetten om deze tekst te leren. Terwijl je samen de tekst uitspreekt, staan je kinderen op van de bank, laten hun spierballen zien en beginnen met opruimen. Doordat ze zelf de handeling hebben uitgevoerd bij de tekst, blijft de tekst beter in hun herinneringen.
  • Verzin zelf een creatieve manier, of nog leuker: laat je kinderen iets bedenken dat ze met een Bijbeltekst zouden kunnen doen. Ze mogen hun talenten optimaal inzetten. Misschien kunnen ze er een gedicht of blog over schrijven of een vlog over maken, of nog iets heel anders…
  • Daag je kinderen uit om teksten die ze eerder hebben geleerd, terug te halen. Als je kinderen tegen een probleem aan lopen, kun je hen vragen of ze een Bijbeltekst kennen die hier iets over zegt. Geef ze eventueel een hint (bijvoorbeeld: het staat in Jacobus). Weten ze nog wat God over deze situatie zegt? Hiervoor is het handig om voor jezelf een overzicht bij te houden van de Bijbelteksten die jullie al hebben aangeleerd.

Een sleutel bij het aanleren van Bijbelteksten is het hardop uitspreken van een tekst. In Romeinen 10:17 staat: “Zo is dan het geloof uit het gehoor en het gehoor door het Woord van God.” Wanneer je een tekst hardop uitspreekt, dan hoor je het jezelf zeggen en op dat moment groeit je geloof dat het waarheid is wat je zegt. Vanmorgen heb ik bijvoorbeeld een Psalm hardop voorgelezen voor mezelf. Ik merk ook altijd dat ik door het hardop uitspreken, een tekst makkelijker leer dan wanneer ik hem alleen maar lees. Vraag je kinderen dus regelmatig om de tekst die jullie die week centraal hebben staan, op te noemen. Het werkt eigenlijk hetzelfde als met liedjes: hoe vaak heb je niet dat een liedje dat je gisteren hebt gezongen, vandaag weer in je hoofd zit? Het uitspreken van Bijbelteksten is erg krachtig, ook geestelijk gezien. Je proclameert de waarheid over een situatie. In Spreuken 18:21a staat dat dood en leven in de macht zijn van de tong. Wat je uitspreekt, gaat werkelijkheid worden in je leven. Dus als je vaak Bijbelteksten uitspreekt, dan wordt Gods Koninkrijk groter in je leven en in het leven van je kinderen.

Wanneer je er een gewoonte van maakt om wekelijks of maandelijks een andere Bijbeltekst centraal te zetten en je deze regelmatig terug laat komen op verschillende manieren, dan leren je kinderen veel Bijbelteksten aan. Misschien wil je wel een lijst maken met goede teksten die je je kinderen in het komende jaar wilt aanleren. Je zult zien dat je op een dag zélf in een moeilijke situatie terechtkomt en dat één van je kinderen een Bijbeltekst oplepelt die jullie met elkaar hebben geleerd.

Veel plezier met het aanleren van Bijbelteksten en het praktisch toepassen van Bijbelse wijsheden in alledaagse situaties!

Imke