Dit werkt echt!


Verbinding aan gaan met je kind is niet altijd makkelijk in de hectiek van alle dag. Mijn verlangen – en die van jou waarschijnlijk ook – is een band/relatie opbouwen met mijn kind(eren). Dat gaat niet zomaar. Ik heb een manier bedacht die echt werkt en die ik graag met je deel!

Onlangs geleden gingen wij tijdens ons jaarlijkse gezinsuitje op de dag na Hemelvaart met elkaar wandelen. Wandelen vinden kids vaak niet leuk en er wordt tijdens het wandelen vaak gemopperd, gestoeid, getrokken – niet het perfect plaatje van een fijn wandelend gezin. Herkenbaar? Maar die van ons werd een succes door het volgende concept. Ik zal je ook eerlijk vertellen wat niet goed ging!

Toen we aan kwamen op de parkeerplaats kreeg iedereen uitleg van mijn plan van de wandeling (groot commentaar van alle kids want moeders plan was natuurlijk STOM). Maar goed…..ze deden toch mee want ze kregen ook iets. Ze moesten allemaal op 2 blaadjes een vraag schrijven. Een vraag die je aan de ander kunt stellen. Iedereen kreeg een zakje snoep en tijdens het stellen van de vraag – tijdens het wandelen – moest je met elkaar 2 snoepjes uit je eigen zak delen met de ander. Die snoepjes waren natuurlijk een succes! (Onze kinderen krijgen geen snoep thuis dus dit was echt een traktatie – kies iets wat voor jullie kind(eren) een traktatie is). Mijn voorbereiding bestond dus uit het kopen van zakjes snoep , blaadjes opzoeken en genoeg pennen in de tas stoppen)

Tijdens het wandelen hebben we de geweldigste gesprekken gehad. Karel en ik hadden natuurlijk goede levensvragen op ons briefje gezet en de kinderen vonden het heerlijk om daarover te praten. Ze stelden ook elkaar vragen. Aan het eind van de wandeling vertelden de kinderen dat ze het erg leuk hadden gevonden.

Ik hoop dat ik je met dit verhaal heb aangemoedigd om iets kleins te organiseren wat een groot effect kan hebben op je relatie met je kind.

WAT GING ER NIET GOED? Mijn eerlijke versie.

  • Ik vond het echt niet leuk dat mijn kinderen zo heftig protesteerden toen ik het idee ging uitleggen. Je krijgt gewoon een bak negativiteit over je heen die je moet weg zuchten met een lach en zeg: “En toch gaan we het doen”. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je man/vrouw achter je plan staat en mee werkt! Dat helpt!

  • Ik had me vergist in de grote van de zakjes snoep . Ze waren 400 gram (besteld via Picnic). Dat was echt te veel. Alle zakken werden in de rugzak bij Karel gestopt en die mocht dus ook nog 2 kilo snoep meedragen. Veel te veel. Snoep is bij ons thuis een traktatie, maar misschien moet je voor jullie kinderen iets anders verzinnen.

Kun je dit ook met kleine kinderen doen? JA zeker! Ik denk dat je met kinderen vanaf 4/5 jaar al kunt uitvoeren. Stel simpele vragen aan de kinderen. Schrijf hun vraag zelf op het blaadje. Met kleine kinderen kun je ook “grote vragen” bespreken.

Ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt voor dit idee.

Lieve groet, Jo-Anne van der Lelij

Opmerking van Imke: Jo-Anne heeft een WhatsApp verzendlijst waarin ze regelmatig inspirerende berichtjes over de geloofsopvoeding verstuurt zoals deze. Je kunt je daarvoor aanmelden door haar nummer (06-38482832) op te slaan in je telefoon en haar een appje te sturen met je voornaam, achternaam en de mededeling dat je graag aan haar app-lijst wilt worden toegevoegd. Een aanrader!