De kleine ontdekkingsreizigster

Dit filmpje laat heel mooi een stukje van de verstandelijke ontwikkeling bij baby’s zien. Dit meisje is negen maanden oud en heeft ontdekt dat ze voorwerpen aan kan raken en vast kan pakken. In de senso-motorische periode, zo heet de fase waarin baby’s (0-2 jaar) zich bevinden wat betreft hun verstandelijke ontwikkeling, staan het ontdekken en op onderzoek uit gaan centraal. Baby’s hebben dan ook een grote behoefte om veel dingen te ervaren. Kijken, voelen, aanraken, verkennen, aftasten, vastpakken, volgen, zoeken, horen, baby’s vinden dit fantastisch! 

Door toevallige gebeurtenissen die een leuk effect hebben (er gaat iets bewegen nadat ze het hebben aangeraakt) ontdekken ze dat hier een patroon in zit en dat ze kennelijk invloed uit kunnen oefenen op hun omgeving. Dit meisje heeft ontdekt dat ze het knuffeltje vast kan pakken, dat het dan niet meer bij haar weg draait en dat als ze het loslaat, het alle kanten op beweegt. Zo leert zij al op jonge leeftijd doelbewust te handelen. Je hoort dat zij er plezier in heeft! Dit soort spelletjes passen helemaal bij zijn ontwikkelingsfase. Hiermee ontwikkelt zij tevens haar motoriek (onder andere vastpakken, loslaten en met haar voeten aanraken) waardoor zij lichamelijk steeds sterker wordt.

Dus om je baby te helpen zich goed te ontwikkelen: geef hem of haar de mogelijkheid om veel dingen te ontdekken. Dit kan met behulp van speelgoed, maar ook door dingen die je samen met hem of haar doet, zoals liedjes zingen, aanraakspelletjes en kiekeboe. Ook wilde spelletjes, zoals stoeien, rondjes draaien en ‘vliegen’ vinden baby’s vaak leuk en helpen hen bij het ontwikkelen van hun motoriek. Veel speel- en ontwikkelplezier!