De Heilige Geest is onze gids

“Een beetje naar links, ja, en nu rechtdoor.” Niels geeft aanwijzingen aan zijn vriendje Sam, die een blinddoek om heeft. Ze doen een spel waarbij de kinderen geblinddoekt een parcours moeten afleggen en daarbij begeleid worden door mondelinge aanwijzingen van een klasgenootje. Best ingewikkeld, Sam botste net al een keer tegen een tafel aan. Maar toch vertrouwt hij erop dat Niels hem naar het eindpunt zal begeleiden.

Dit spel spelen ze om meer te leren over de Heilige Geest. Eerder had de juffrouw verteld dat de Heilige Geest in je komt wonen als je een keuze maakt voor Jezus. Dat vond Sam in het begin wel een beetje raar klinken. De juffrouw legde uit dat je het kunt vergelijken met de hand in een handschoen. Zonder hand, kan de handschoen niet doen waarvoor hij gemaakt is. Nu begrijpt Sam het al wat beter.

Het spel dat ze vandaag spelen, leert de kinderen dat de Heilige Geest onze Gids is. Eigenlijk net zoals een navigatiesysteem. Hij wijst ons de weg in ons leven. Als we de verkeerde kant op gaan, laat Hij je zien welke route je nu het beste kunt nemen. “Maar hoe doet Hij dat dan?” vraagt Sam. Hij heeft de Heilige Geest nog nooit horen praten zoals hij nu duidelijk de stem van Niels hoort. De juffrouw legt uit dat de Heilige Geest op allerlei manieren tot ons spreekt. Soms door dingen die we in de Bijbel lezen. Op andere momenten door dingen die iemand anders tegen ons zegt. Ook kan de Heilige Geest ons een sterk gevoel geven dat we iets beter wel of juist niet kunnen doen. Soms kunnen we Zijn stem horen binnenin ons of geeft Hij ons een beeld: een plaatje in onze gedachten.

Sam maakt zich nog een beetje zorgen of hij de Heilige Geest wel goed kan verstaan. Maar de juf leert hen de tekst die staat in Spreuken 3:6. Daar staat (in de vertaling van de BasisBijbel): ‘Overleg al je plannen met Hem. Dan zal Hij je leven leiden.’ “Eigenlijk”, zei de juffrouw, “gaat de leiding van de Heilige Geest gewoon vanzelf. Als jij aan God vertelt wat je bezig houdt en wat je van plan bent, dan belooft Hij dat de Heilige Geest je zal leiden.” Dat stelt Sam gerust.

Ook wij als ouders mogen erop vertrouwen dat als wij ons leven met God delen, Hij ons zal leiden. Dat betekent niet, zoals ik de vorige keer aangaf, dat we nooit moeilijkheden op onze weg zullen tegenkomen. Er zijn geen ‘instellingen’ waarin we kunnen kiezen voor de makkelijkste of snelste route. Maar we mogen er wél op vertrouwen dat God bij iedere stap aanwezig is en dat Hij ons naar onze bestemming leidt. Een mooi vers om mee af te sluiten is Psalm 32:8: ‘Ik onderwijs u en leer u de weg die u moet gaan; ik geef raad, mijn oog is op u.’

Imke

Dit artikel verscheen eerder als column in GroeiMagazine.
Wil je meer leren over de geloofsopvoeding? Volg dan onze online cursus