Coaching

Voor wie
Heb je vragen over de opvoeding van je kind(eren) in de leeftijd van 0-12 jaar? Ben je zoekende hoe je het beste met het gedrag van je kinderen om kunt gaan? Of vind je het gewoon fijn om eens even iemand te laten meedenken over jouw aanpak? Dan is gezinscoaching iets voor jou!

Een aantal situaties waarvoor gezinscoaching goed werkt:

 • Je kind luistert niet of is moeilijk te motiveren;
 • Je kind is druk;
 • Je belandt steeds weer in een machtsstrijd met je kind;
 • Je kind lijkt niet lekker in zijn of haar vel te zitten of is onzeker of angstig;
 • Je kind gaat steeds over je grenzen heen;
 • Je bent zoekende hoe je de geloofsopvoeding kunt vormgeven;
 • Je vraagt je af hoe je op een Bijbelse manier kunt opvoeden;
 • Je kind heeft een sterke eigen wil en je vraagt je af hoe daar mee om te gaan;
 • Je partner en jij zitten niet op één lijn in de opvoeding en zoeken naar de beste aanpak;
 • Je kind is brutaal, wordt regelmatig boos en/of heeft woedeaanvallen;
 • Je omgeving wil jouw kind een ‘stempel’ geven, maar jij voelt daar niet voor;
 • Je kind heeft overdreven behoefte aan controle;
 • Je bent de balans kwijt in je tijdsindeling tussen werk, gezin en vrije tijd;
 • Jullie lopen ‘vast’ met je kind en weten niet meer welke aanpak werkt;
 • Je maakt je zorgen over de ontwikkeling van je kind;
 • Je reageert zelf zo nu en dan vanuit frustratie op je kind.

Wil je leren hoe je op een ontspannen maar toch effectieve manier je kinderen kunt bijsturen? Wil je dat je kinderen gaan leren bewust na te denken over hun gedrag en goede keuzes gaan maken? Wil je weer vrede ervaren in je gezin en weer van elkaar kunnen genieten? Wil je zekerheid ervaren in de opvoeding van je kinderen, passend bij wie jij bent? Neem dan nu contact op voor coaching! De begeleiding is ook in het Engels mogelijk.

Hoe het werkt
Allereerst is het mogelijk om laagdrempelig opvoedadvies op afstand te krijgen. Dit betekent dat je via e-mail, WhatsApp of telefonisch je opvoedvraag stelt, waar ik dan op reageer. Ik denk graag me je mee! In veel gevallen kunnen een aantal berichten heen en weer al een grote verlichting brengen in jouw opvoedsituatie. Lees bijvoorbeeld eens het verhaal van deze moeder, die ik via WhatsApp gecoacht heb. Ook ideaal als je als zendeling met je gezin in het buitenland verblijft.

Daarnaast behoort gezinscoaching tot de mogelijkheden. Als je daarvoor contact opneemt, bespreken we eerst samen (per mail of telefonisch) wat er speelt in jouw gezin. Als coaching een goede oplossing lijkt te zijn, maken we een afspraak voor een dag waarop ik bij jullie thuis kom. Aan de hand van wat je vraag is, bepalen we samen wat een geschikt moment is voor de coaching. We plannen een wat ruimere afspraak, zodat ik van tevoren even kennis kan maken met alle gezinsleden en er na het observeren tijd is om door te spreken wat ik gezien heb en hoe je dit in het vervolg aan zou kunnen pakken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ik om 16:00u kom, de eetsituatie en het naar bed brengen bijwoon en daarna met jullie als ouders napraat. Maar het kan ook zijn dat je behoefte hebt aan een persoonlijk gesprek, zonder dat de kinderen erbij zijn. Dan kunnen we bijvoorbeeld een moment plannen wanneer de kinderen op school zijn.

Tijdens mijn bezoek observeer ik jullie in een alledaagse situatie. Tijdens het observeren geef ik soms al wat tips of zeg ik voor wat je tegen je kind zou kunnen zeggen. Zo kun je gelijk oefenen met de aangereikte aanpak. De nadruk ligt tijdens de coaching vooral op de wisselwerking tussen ouders en kinderen. We gaan actief aan de slag met jouw houding als ouder en ik laat je zien hoe je soms al met een simpele aanpassing, een groot verschil kan maken in het gedrag van je kind. Voorbeelden zijn de verhalen van Patricia en Linda.

We kiezen er bewust voor niet eerst een uitgebreid diagnostisch traject te doorlopen, maar gaan direct aan de slag. Tijdens het eerste bezoek krijg je al de nodige tips en handvatten. In een deel van de gevallen is dit voldoende om zelf weer verder te kunnen. Eventueel hebben we naderhand nog een keer telefonisch contact om wat situaties door te spreken. Als het wel nodig is dat ik nog een tweede of derde keer kom, is dit ook mogelijk. Natuurlijk mogen jullie ook altijd contact opnemen wanneer er vragen zijn na het afronden van een traject.

Locatie
De gezinscoaching vindt in principe plaats bij jou thuis. Ik kies er heel bewust voor om naar jullie huis te komen, omdat iedereen zich dan zoveel mogelijk gedraagt zoals altijd. Natuurlijk is het misschien even vreemd dat er iemand bij zit. Behandel me gewoon als een vriendin die op visite is, dat is het meest ontspannen voor jullie allemaal. Zo komen we ook het dichtste bij de natuurlijke situatie. Zijn er gegronde redenen waarom de coaching niet bij je thuis kan plaatsvinden, dan is het in overleg mogelijk een andere locatie hiervoor af te spreken.

Kosten
Vanuit Gezinsfundament vinden we het belangrijk dat ieder gezin dat daar behoefte aan heeft, coaching kan ontvangen. Daarom berekenen wij voor de coaching slechts de reiskosten naar je huis toe . Als je contact opneemt, kunnen we je precies laten weten wat de reiskosten zullen bedragen. Daarnaast stellen we een donatie zeer op prijs. Zonder de ondersteuning van donateurs, kunnen wij ons werk niet voortzetten. Een richtlijn hiervoor vind je in onze voorwaarden.

Over Imke
Graag vertel ik je ook iets meer over mezelf, zodat je weet wie er bij jou thuis komt voor de coaching. Mijn naam is Imke Wijnhorst. Ik ben ontwikkelingspsychologe en heb een passie voor kinderen. Al van kleins af aan vind ik het heerlijk om met kinderen bezig te zijn, ik was dan ook een trotse grote zus van een zusje en twee broertjes. Als tiener heb ik veel opgepast, daarna veel kinderwerk gedaan en een opleiding ontwikkelingspsychologie. Inmiddels ben ik bij meerdere gezinnen thuis geweest om hen coaching te geven en ben ik dankbaar dat God me deze mogelijkheid geeft. Ik deel graag Zijn liefde en wijsheid uit in gezinnen.

Als tiener heb ik zelf geworsteld met onzekerheid en ik heb dan ook ervaren hoe belangrijk het is om steun te ontvangen van liefdevolle mensen om je heen die in je geloven en je een zetje in de goede richting kunnen geven. Ik kan me inleven in mensen en zal je niet veroordelen. Ik heb een rustig karakter en luister graag naar jouw kant van het verhaal en jouw ervaringen. Ik hecht waarde aan een persoonlijke benadering.

Naast psychologe, ben ik echtgenote, vriendin, zus, tante, dochter, sportmaatje en oppas en doe ik vrijwilligerswerk in onze kerk. Bovendien hoop ik binnenkort zelf moeder te worden: mijn man en ik zijn bezig met een adoptietraject. Als alles loopt volgens de gemiddelden, mogen we in 2019 ‘het telefoontje’ verwachten. We zien er enorm naar uit om onze zoon of dochter in onze armen te mogen sluiten!

Referenties

Els (moeder van twee kinderen): “Ik bad of God me nieuwe ideeën wilde geven hoe ik mijn kinderen het geloof kan meegeven. Toen zag ik op Facebook een berichtje van Gezinsfundament, dat je vragen mag stellen over opvoeding via WhatsApp. Wat een geweldig iets zeg!”

Barbera: “De laagdrempelige manier om contact met je te zoeken vind ik super fijn. Ik voel me echt gehoord wanneer ik met je mail en je mijn mails beantwoordt. Ik word er blij van en vind de manier van Gezinsfundament om laagdrempelig een professional te kunnen benaderen heel fijn en toegankelijk.”

Een echtpaar vertelt: “Wij hebben contact opgenomen met Gezinsfundament toen onze 6-jarige zoon gedurende een periode gedrag liet zien waar we even geen raad mee wisten. We probeerden wel om zijn gedrag in goede banen te leiden, maar kregen er geen grip op. Imke heeft even met ons ‘meegekeken’ via mail en telefoon. Uit de e-mails en tijdens het telefoongesprek merkten we dat ze er echt even de tijd voor nam om met ons mee te denken. Ze heeft ons helpen nadenken over mogelijke oorzaken van het gedrag en ons een aantal bruikbare tips gegeven. Door deze adviezen op te volgen hebben we het gedrag van onze zoon beter kunnen sturen. Ook voor hemzelf heeft het een hoop rust gegeven.
Een aantal weken later heeft Imke nog eens contact opgenomen om te vragen hoe het nu gaat. Dit hebben wij ervaren als een prettige manier van betrokkenheid. Wij bevelen Gezinsfundament van harte aan als je met vragen zit of gewoon eens even wil sparren over de opvoeding van je kinderen.”

 

Een aantal ouders die deel hebben genomen aan coaching, hebben hun verhaal wat uitgebreider gedeeld (klik op de titel om bij het verhaal te komen):

Pastoraat
Ik kan me goed voorstellen dat je als pastoraal werker wel eens in gezinnen komt waar opvoedvragen leven die je zelf niet kunt beantwoorden. Ik denk graag met je mee hoe je dit gezin het beste kunt helpen. Ik kan je handvatten geven waarmee jij naar het gezin toe kunt gaan, of, als dat nodig is, kun je het gezin naar me doorverwijzen voor gezinscoaching.

Meer informatie en aanmelden
Voor meer informatie over opvoedadvies of gezinscoaching of om je aan te melden, kun je contact opnemen via onderstaand formulier:

Naam*

E-mailadres*

Telefoonnummer

Coachingsvraag*