Coaching

Voor wie
Loop je vast in de opvoeding van je kind(eren) in de leeftijd van 0-12 jaar? Weet je niet meer wat je moet doen om het gedrag van je kinderen bij te sturen? Vraag je je af hoe andere ouders dat toch doen, of dat zij soms meer geluk hebben dan jij? Hoe het komt dat andere kinderen wel luisteren en jouw kinderen niet? Ben je er klaar mee om er elke dag weer van te balen dat het niet lukt? Vraag je je af waarom jouw kinderen niet gehoorzaam zijn aan jou, zoals in Efeziërs 6:1 staat? Of vind je het gewoon fijn om eens even iemand te laten meedenken over jouw aanpak? Dan is gezinscoaching iets voor jou!

Een aantal situaties waarvoor gezinscoaching goed werkt:

 • Jullie lopen ‘vast’ met je kind en weten niet meer welke aanpak werkt;
 • Je kind wordt vaak boos en/of heeft woedeaanvallen;
 • Je kind luistert niet of is moeilijk te motiveren;
 • Je zit vast in negativiteit;
 • Je kind is druk;
 • Je belandt steeds weer in een machtsstrijd met je kind;
 • Je kind gaat steeds over je grenzen heen;
 • Je kind is brutaal;
 • Je kind heeft een sterke eigen wil en je vraagt je af hoe daar mee om te gaan;
 • Je bent zoekende hoe je de geloofsopvoeding kunt vormgeven;
 • Je bent de balans kwijt in je tijdsindeling tussen werk, gezin en vrije tijd;
 • Je partner en jij zitten niet op één lijn in de opvoeding en zijn zoekende welke aanpak het beste werkt;
 • Je vraagt je af hoe je op een Bijbelse manier kunt opvoeden;
 • Je kind lijkt niet lekker in zijn of haar vel te zitten;
 • Het ontbreekt je kind aan zelfstandigheid;
 • Je omgeving wil jouw kind een ‘stempel’ geven, maar jij voelt daar niet voor;
 • Je kind is onzeker of angstig;
 • Je kind heeft overdreven behoefte aan controle;
 • Je kind is te open naar vreemden;
 • Je bent wanhopig en reageert vanuit frustratie soms op een manier die je helemaal niet wilt.

Wil je leren hoe je op een ontspannen maar toch effectieve manier je kinderen kunt bijsturen? Wil je dat je kinderen gaan leren bewust na te denken over hun gedrag en goede keuzes gaan maken? Wil je weer vrede ervaren in je gezin en weer van elkaar kunnen genieten? Wil je zekerheid ervaren in de opvoeding van je kinderen, passend bij wie jij bent? Neem dan nu contact op voor coaching! De begeleiding is ook in het Engels mogelijk, dus bijvoorbeeld expats kunnen hier ook gebruik van maken.

Hoe het werkt
Als je contact opneemt voor gezinscoaching, bespreken we eerst samen (per mail of telefonisch) wat er speelt in jouw gezin. Als coaching een goede oplossing lijkt te zijn, maken we een afspraak voor een dag waarop ik bij jullie thuis kom. Aan de hand van wat je vraag is, bepalen we samen wat een geschikt moment is voor de coaching. Vraag je je bijvoorbeeld af hoe je ervoor kunt zorgen dat je kinderen ’s avonds gaan slapen, dan kom ik aan het eind van de dag langs en leggen we samen jullie kind(eren) op bed. Lukt het ’s ochtends niet om je kinderen op tijd aangekleed te krijgen om naar school te gaan, dan kom ik ’s ochtends naar je toe. Vaak zijn momenten waarop iets gevraagd wordt van kinderen, zoals aankleden, eten en naar bed gaan, het meest geschikt.

We plannen een wat ruimere afspraak, zodat ik van tevoren even kennis kan maken met alle gezinsleden en er na het observeren tijd is om door te spreken wat ik gezien heb en hoe je dit in het vervolg aan zou kunnen pakken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ik om 16:00u kom, de eetsituatie en het naar bed brengen bijwoon en daarna met jullie als ouders napraat. Maar het kan ook zijn dat je behoefte hebt aan een persoonlijk gesprek, zonder dat de kinderen erbij zijn. Dan kunnen we bijvoorbeeld een moment plannen wanneer de kinderen op school zijn.

Tijdens mijn bezoek observeer ik jullie in een alledaagse situatie. Tijdens het observeren geef ik soms al wat tips of zeg even voor wat je tegen je kind zou kunnen zeggen. Zo kun je gelijk oefenen met de aangereikte aanpak. De nadruk ligt tijdens de coaching vooral op de wisselwerking tussen ouders en kinderen. Dus we gaan actief aan de slag met jouw houding als ouder en ik laat je zien hoe je met een simpele aanpassing, een groot verschil kan maken in het gedrag van je kind. Een voorbeeld is het verhaal van Linda.

We kiezen er bewust voor niet eerst een uitgebreid diagnostisch traject te doorlopen, maar gaan direct aan de slag. Tijdens het eerste bezoek krijg je al de nodige tips en handvatten. In een deel van de gevallen is dit voldoende om zelf weer verder te kunnen. Eventueel hebben we naderhand nog een keer telefonisch contact om nog wat situaties door te spreken. Als het wel nodig is dat ik nog een tweede of derde keer kom, is dit ook mogelijk. Natuurlijk mogen jullie ook altijd contact opnemen wanneer er vragen zijn na het afronden van een traject.

Wanneer het niet werkt
Het kan ook zijn dat er in jouw gezin grote problemen spelen, die bijvoorbeeld voortkomen uit een onverwerkt trauma uit het verleden van één van de ouders of vanuit psychische problemen. In zulke gevallen zal ik je doorverwijzen naar andere hulpverleningsinstanties. Het idee van de gezinscoaching die ik geef, is dat met één of enkele bezoeken, door middel van wat tips en handvatten, er verandering plaatsvindt. Dit werkt het beste als je als ouder lekker in je vel zit en je vooral afvraagt ‘hoe dan?’ Heb je moeilijkheden in de opvoeding vanwege eigen problemen, dan denk ik graag met je mee maar raad ik je daarnaast ook aan hulp voor jezelf te zoeken.

Locatie
De gezinscoaching vindt in principe plaats bij jou thuis. Ik kies er heel bewust voor om naar jullie huis te komen, omdat iedereen zich dan zoveel mogelijk gedraagt zoals altijd. Natuurlijk is het misschien even vreemd dat er iemand bij zit. Maar ik kom niet met allerlei camera’s en je hoeft je kinderen ook geen angst aan te jagen dat er iemand komt kijken of ze zich wel netjes gedragen. Behandel me gewoon als een vriendin die op visite is, dat is het meest ontspannen voor jullie allemaal. Zo komen we ook het dichtste bij de natuurlijke situatie. Zijn er gegronde redenen waarom de coaching niet bij je thuis kan plaatsvinden, dan is het in overleg mogelijk een andere locatie hiervoor af te spreken.

Kosten
Vanuit Gezinsfundament vinden we het belangrijk dat ieder gezin dat daar behoefte aan heeft, coaching kan ontvangen. Daarom berekenen wij voor de coaching slechts de reiskosten naar je huis toe . Als je contact opneemt, kunnen we je precies laten weten wat de reiskosten zullen bedragen. Daarnaast stellen we een donatie zeer op prijs. Zonder de ondersteuning van donateurs, kunnen wij ons werk niet voortzetten. Een gemiddeld coachingsbezoek kost ons, naast de reiskosten, € 75,-. Maar misschien is het jou wel meer waard als het beter gaat in je gezin en je weer kunt genieten van de opvoeding! De volledige voorwaarden voor gezinscoaching zijn hier te vinden.

Ik ben verhinderd
Als we een afspraak hebben ingepland, en je bent toch verhinderd, geef dit dan zo spoedig mogelijk door. Je kunt hiervoor een e-mail of een WhatsAppbericht sturen of even bellen. Bij verhindering korter dan 24 uur van tevoren, worden de reiskosten in rekening gebracht.

Over Imke
Graag vertel ik je ook iets meer over mezelf, zodat je weet wie er bij jou thuis komt voor de coaching. Mijn naam is Imke Wijnhorst. Ik ben ontwikkelingspsychologe en heb een passie voor kinderen. Al van kleins af aan vind ik het heerlijk om met kinderen bezig te zijn, ik was dan ook een trotse grote zus van een zusje en twee broertjes. Als tiener heb ik veel opgepast, daarna veel kinderwerk gedaan en een opleiding ontwikkelingspsychologie. Inmiddels ben ik bij meerdere gezinnen thuis geweest om hen coaching te geven en ben ik dankbaar dat God me deze mogelijkheid geeft. Ik deel graag Zijn liefde en wijsheid uit in gezinnen.

In mijn adolescentie heb ik zelf geworsteld met onzekerheid en ik heb dan ook ervaren hoe belangrijk het is om steun te ontvangen van liefdevolle mensen om je heen die in je geloven en je een zetje in de goede richting kunnen geven. Ik kan me inleven in mensen en zal je niet veroordelen. Ik heb een rustig karakter en luister graag naar jouw kant van het verhaal en jouw ervaringen. Ik hecht waarde aan een persoonlijke benadering.

Naast psychologe, ben ik echtgenote, vriendin, zus, tante, dochter, sportmaatje en oppas en doe ik vrijwilligerswerk in onze kerk. Bovendien hoop ik binnenkort zelf moeder te worden: mijn man en ik zijn bezig met een adoptietraject. Als alles loopt volgens de gemiddelden, mogen we in 2019 ‘het telefoontje’ verwachten. We zien er enorm naar uit om onze zoon of dochter in onze armen te mogen sluiten!

Coaching op afstand
Naast gezinscoaching bij je thuis, geef ik ook coaching op afstand. Wekelijks (meestal op woensdag) heeft Gezinsfundament een vragendag: je kunt dan laagdrempelig je opvoedvragen stellen. Houd daarvoor onze sociale media kanalen in de gaten. Ook is het mogelijk me een e-mail te sturen of te bellen. Ik denk graag me je mee! In veel gevallen kunnen een aantal berichten heen en weer al een grote verlichting brengen in jouw opvoedsituatie. Lees bijvoorbeeld maar eens het verhaal van deze moeder, die ik via WhatsApp gecoacht heb. Ook ideaal als je als zendeling met je gezin in het buitenland verblijft.

Pastoraat
Ik kan me goed voorstellen dat je als pastoraal werker wel eens in gezinnen komt waar opvoedvragen leven die je zelf niet kunt beantwoorden. Ik denk graag met je mee hoe je dit gezin het beste kunt helpen. Ik kan je handvatten geven waarmee jij naar het gezin toe kunt gaan, of, als dat nodig is, kun je het gezin naar me doorverwijzen voor gezinscoaching.

Aanrader
Liggen je vragen voor coaching op het gebied van de geloofsopvoeding of het voorkomen van een machtsstrijd met je kinderen en het liefdevol bijsturen? Dan raden we je aan om, voordat je contact opneemt voor coaching, eerst eens deel te nemen aan één van onze webinars. In de webinars geef ik je Bijbelse inzichten en praktische handvatten die je op weg zullen helpen op deze gebieden. Tijdens coaching zal ik regelmatig voorbeelden en ideeën aanhalen die in de webinars naar voren komen.

Het grootste cadeau
Jaarlijks geef je je gezinsleden cadeaus, bijvoorbeeld tijdens verjaardagen. Maar wist je dat deelnemen aan gezinscoaching het grootste cadeau is dat je je gezin kunt geven? Een ontspannen sfeer in huis is veel meer waard dan materiële cadeaus. Het vraagt van jou als ouder dat je je huis openstelt en iemand laat meekijken hoe jij de opvoeding aanpakt. Maar mijn ervaring is dat veel ouders dit uit liefde voor hun kinderen, graag voor hen over hebben. Het zal een verschil maken dat het leven van jou en je kinderen ten goede verandert!

Referenties
Een aantal ouders die al deel hebben genomen aan coaching, hebben hun verhaal gedeeld (klik op de titel om bij het verhaal te komen):

Voor meer informatie over gezinscoaching of om je aan te melden, kun je contact opnemen via onderstaand formulier:

Naam*

E-mailadres*

Telefoonnummer

Coachingsvraag*