Boekentips

Er zijn veel boeken verkrijgbaar op het gebied van de (geloofs)opvoeding. Daarom hieronder een overzicht van de boeken die wij je in het bijzonder willen aanbevelen. Wanneer je op een boek klikt, kom je op de website van onze samenwerkingspartner Kameel.nl, waar je het boek kunt bestellen.

     

 

KINDERBIJBELS

Ik zal Jezus volgen
Judah en Chelsea Smith
Bijbel verhalenboek voor kinderen van de basisschoolleeftijd

Deze kinderbijbel heeft net wat extra’s vergeleken met andere kinderbijbels. Allereerst staan er veel verhalen in, ook verhalen die in de gemiddelde kinderbijbel niet staan. Maar wat deze kinderbijbel vooral speciaal maakt, is dat ieder verhaal wordt afgesloten met een persoonlijke toepassing. Zo leren kinderen hoe ze de lessen uit de Bijbel toe kunnen passen in hun eigen leven en zo Jezus echt kunnen volgen. Een aanrader!

Samenleesbijbel
Nederlands Bijbelgenootschap
Interactieve kinderbijbel voor kinderen va 8-12 jaar

De volledige Bijbel in Gewone Taal, maar dan met een stappenplan er doorheen speciaal afgestemd op kinderen. Op drie niveaus kun je met behulp van de aanwijzingen vertrouwd raken met de Bijbelverhalen. Met leuke opdrachtjes, puzzels, weetjes en dingen om over door te praten. Een interactieve Bijbel dus!

 

DAGBOEKJES

God kent jou!God kent jou
Nieske Selles
Dagboekje voor kinderen vanaf 5 jaar

Een leuk dagboekje om God beter te leren kennen, met dagelijks een Bijbelgedeelte en een vraag om over na te denken, een gebed of een opdrachtje.

Overwinnaars!
Imke Wijnhorst
Gratis online dagboekje voor kinderen

Dit online dagboekje van Gezinsfundament, kun je gratis ontvangen via de e-mail. Als je je aanmeldt, ontvang je wekelijks een Bijbelgedeelte, leuke opdrachtjes, liedjes, kleurplaten en/of knutselideeën. Ideaal om invulling te geven aan de geloofsopvoeding!

Blik omhoog
Jessica Leeffers- Locht
Blik met kaartjes voor kinderen van 6-12 jaar

‘Blik omhoog’ bevat 26 kaarten met vragen en activiteiten voor mooie gezinsmomenten rond de Bijbel. Eenvoudig maar kostbaar, serieus en toch vrolijk, stoer maar ook kwetsbaar. Heb je bijvoorbeeld weleens een bevroren T-shirt race gedaan, achterstevoren gegeten of je neus in de tarwebloem gestoken? Durf jij met je gezin de uitdaging aan? De ideeën zijn geschreven voor kinderen van de basisschoolleeftijd vanaf ca. groep 3. Maar grotere of kleinere kinderen kun je er ook prima op hun eigen niveau bij betrekken.

VOORLEZEN

Zing maar mee
Aisha Meel & Marieke Laanstra
Christelijke liedjes voor de allerkleinsten

Leuke bekende liedjes en kleurrijke prenten, speciaal voor de allerkleinsten. Zo zing je vrolijk samen met je kind voor God.

Tel maar mee
Aisha Meel & Marieke Laanstra
Prentenboek voor de allerkleinsten

Leren tellen met Bijbelse verhalen.

 

Ik beloof het je
Max Lucado
Prentenboek voor kinderen van 4 tot 8 jaar

Ik beloof het je is een hulpmiddel voor ouders om hun kind een blijvende boodschap mee te geven: wij houden van je en God is er altijd! Dit prentenboek vertelt het verhaal van een vader en een kind, waarin de vader uitlegt wat het kind betekent voor de ouders én voor God. Een erg bemoedigende boodschap die blijvend is. Daardoor zeer geschikt als cadeau bij geboorte/doop en opdragen, maar ook goed om als ouder zelf aan je kind te geven!

Krummel
Max Lucado
Prentenboek voor kinderen tot 6 jaar

Krummel de rups voelt zich zo verschrikkelijk gewoon. Hij is niet zo sterk als de mier. Hij heeft geen grappig huisje op zijn rug, zoals de slak. Hij heeft zelfs niet van die mooie stippen die het lieveheersbeestje heeft. Hij is gewoon. Tot dat… Leuk voor kinderen maar ook als volwassene kun je genieten van dit bijzondere verhaal over de rups die leert dat God met iedereen een eigen bedoeling heeft.  Een mooi prentenboek met vrolijke, kleurrijke illustraties.

B-boekjes
Annette Doggen
Prentenboekjes

In de stijl van de populaire boekjes van Dick Bruna (onder andere Nijntje) zijn er ook christelijke boekjes: de B-boekjes. Ieder boekje bevat één bijbelverhaal met eenvoudige teksten op rijm en eenvoudige, kleurrijke tekeningen. Erg leuk om voor te lezen! Voor ouders of kinderwerkers staan er tips in voor spelletjes, verwerking en liedjes zodat je verder met het verhaal aan de slag kunt.

Productafbeelding De zeven eigenschappen van Happy Kids  De 7 eigenschappen van Happy Kids
Sean Covey
Prentenboek

De dieren waar je in dit boek kennis mee maakt, staan voor een van de zeven eigenschappen uit de internationale bestseller De zeven eigenschappen van Stephen Covey en samen beleven ze veel avonturen. Kinderen kunnen zich met deze zeven eigenschappen op speelse wijze vanuit hun eigen talenten en persoonlijkheid ontwikkelen. Het boek is leuk om voor te lezen maar ook oudere kinderen (<12) kunnen hier dingen uithalen.

Productafbeelding Sterren en stippen - Alle verhalen over de NerflandersSterren & stippen
Max Lucado
Prentenboek

In deze mooi bundel zijn alle verhalen over Wout en de Nerflanders te vinden, te beginnen met Niemand is zoals jij. Deze gelijkenis over zelfbeeld en eigenwaarde is erg krachtig en ook de andere verhalen bevatten een pakkende boodschap. De omnibus bevat de volgende verhalen: Niemand is zoals jij, Je hoort bij mij, Had ik maar een groene neus, Een fantastisch geschenk, De beste, Speciaal voor jou. Geschikt om voor te lezen of om door iets oudere kinderen zelf te worden gelezen.

Niemand is zoals jij
Max Lucado
Prentenboek

Het bekende verhaal van Max Lucado, in een speciale uitgave met 3D-illustraties en pop-ups. Een prachtig boek dat verwondering en verrassing brengt tijdens het lezen omdat de figuren uit het boek naar voren komen en daardoor gaan ‘leven’.  Een hartverwarmend verhaal over eigenwaarde en zelfbeeld. 

Een supergoede Vader
Chris Tomlin & Pat Barret
Prentenboek

Dit verhaal gaat over de kleine beer Sam wiens leven en dat van zijn vriendjes voorgoed verandert wanneer ze de geweldige liefde van de grote Koning leren kennen. Als Sams vriendjes hulp nodig hebben, gaat hij op reis naar de Koning die in het kasteel woont waarvan de poort altijd open is. Tijdens zijn reis gaat Sam op zoek naar het mooiste cadeau voor de Koning… Het prachtige verhaal zal kinderen ervan overtuigen dat God een supergoede Vader is die overweldigend veel van hen houdt. Gebaseerd op het bekende lied ‘Good Good Father’ van Chris Tomlin.

Ieder zijn talent
Joyce Meyer
Prentenboek

Nelly Nijlpaard wil heel graag optreden in de talentenshow van Dierentuin Alledag. Maar ze kan niet vliegen zoals Gabriëlle Gans en ze kan ook niet jongleren zoals Raymond de Zeehond. Nelly moet ontdekken wat haar talent is. De tijd dringt, want de show gaat beginnen. Dan herinneren haar vrienden haar eraan dat God haar prachtig heeft gemaakt. Ook zij heeft een talent en staat op het punt om dit te ontdekken …

Vrede in het veld
Joyce Meyer
Prentenboek

De wedstrijd om het honkbalkampioenschap van Dierentuin Alledag is in volle gang! Maar sterspeler Mark Giraffe zit niet goed in de wedstrijd. Hij voelt zich verschrikkelijk door iets wat hij gedaan heeft. Hij moet dingen weer in orde maken, het goedmaken met zijn vriend en de vrede vinden die je krijgt als je doet wat goed is in Gods ogen. Zal het hem allemaal lukken en gaat hij ook nog de wedstrijd te winnen?

Saar en Jop
Arjet Borger-Korf
Prentenboek voor kinderen van 2-5 jaar

Dit boek helpt je om met jonge kinderen in gesprek te gaan over de onderwerpen identiteit, vriendschap en intimiteit. Door hier met hen over te praten, kan ieder kind ontdekken hoe uniek en kostbaar hij of zij is. Saar gaat een nachtje bij Jop logeren. Voor het slapen gaan lezen ze een verhaal, ‘s ochtends ontbijten ze en daarna kunnen ze de hele dag samen spelen. Speel je met hen mee? Op een drietal plekken wordt het verhaal ‘onderbroken’ door een praatplaat. Laat kinderen hun vragen stellen en geef eerlijk antwoord. Hiermee help je ze om bewust te worden van wie ze zijn. Ook worden zij zich bewust van de keuzes die ze maken en waarom zij die maken.

Saar en Jop praten over seksualiteit
Arjet Borger-Korf
Prentenboek voor kinderen van 4-7 jaar

Dit boek helpt ouders en opvoeders om met kleuters in gesprek te gaan over hoe een baby ontstaat en groeit in de buik. Het herkenbare verhaal brengt het onderwerp op een natuurlijke manier ter sprake. Het geeft basisuitleg in woord en beeld, maar laat veel ruimte voor ouders om het gesprek met hun kind op hun eigen niveau te voeren. De kijkplaten kunnen daarbij extra hulp bieden. Het boek Dit prentenboek sluit aan bij de belevingswereld van kinderen in de leeftijd van 4-7 jaar. Het gaat in op de verschillen tussen mannen en vrouwen en op de vraag hoe nieuw leven ontstaat. Een praktisch boek dat helpt op een tedere manier het gesprek over seksualiteit aan te gaan.

Papa, mama + ik
Malcolm en Meryl Doney
Prentenboek voor kinderen van 5-8 jaar

Waar komen de kinderen vandaan? Een vraag die kinderen al heel jong stellen. Uit de buik van Mama? Hoe ben ik daar dan in gekomen? En eruit? Dit boek geeft antwoord. Het laat alles zien, maar blijft fijntjes. Het beschrijft onze voortplanting, met soms humoristische illustraties. Kindervragen worden behandeld binnen een liefdevolle relatie tussen vader en moeder. ‘Papa, Mama + ik’ laat ook heel mooi zien wat God te maken heeft met vaders, moeders en kinderen.

SAMEN LEZEN

Productafbeelding Met de ogen en oren openMet de ogen en oren open
Jennifer Toledo

Er bestaat voor je gezin geen groter avontuur dan om samen te leren Gods stem te verstaan. God de Vader verlangt ernaar om jou en je kinderen te laten zien wie Hij echt is en hoe Hij wil helpen bij de vragen van alledag. Als je als gezin de tijd neemt om naar Hem te luisteren, zul je worden verrast door zijn liefdevolle betrokkenheid bij elk detail van jullie leven. Het boekje geeft heldere uitleg en leuke praktijkoefeningen voor zowel jongere als oudere kinderen. Daarnaast biedt het ouders belangrijke handvatten bij dit deel van de geloofsopvoeding.

ZELF LEZEN

Strijd in je denken voor kinderen
Joyce Meyer
Vanaf ongeveer 8 jaar

Wist je dat er in je denken een strijd is tussen goed en kwaad? Goede en slechte gedachten strijden om de baas te zijn over hoe jij je voelt, wat je zegt en wat je doet. Als goede gedachten winnen, ervaar je de zegen van God, maar als slechte gedachten winnen – problemen! Maar wist je ook dat jij de goede gedachten kunt laten winnen, als jij de juiste keuzes maakt? De verhalen en vragen uit dit boek helpen je om moeilijke dingen zoals bezorgdheid, boosheid, verwarring en angst te overwinnen!

Productafbeelding Kijk! daar komt de hemel!Kijk! Daar komt de hemel!
Bill Johnson & Mike Seth
Vanaf ongeveer 8 jaar

Kunnen kinderen de hemel naar de aarde brengen? JA! Dit boek bevat veel waargebeurde verhalen over hoe God wonderen door kinderen doet. Ook krijg je uitleg hoe jij zelf kunt leven in Gods bovennatuurlijke kracht. Jezus heeft een spannend leven vol wonderen en zegeningen voor jou. Als je door Zijn liefde ontdekt wie je echt bent, wordt je leven een groot avontuur. Samen met Hem zul je de hemel naar de aarde brengen! Het boek is geschreven voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen er van leren.

Productafbeelding Sterren en stippen - Alle verhalen over de NerflandersSterren & stippen
Max Lucado
Prentenboek

In deze mooi bundel zijn alle verhalen over Wout en de Nerflanders te vinden, te beginnen met Niemand is zoals jij. Deze gelijkenis over zelfbeeld en eigenwaarde is erg krachtig en ook de andere verhalen bevatten een pakkende boodschap. De omnibus bevat de volgende verhalen: Niemand is zoals jij, Je hoort bij mij, Had ik maar een groene neus, Een fantastisch geschenk, De beste, Speciaal voor jou. Geschikt om voor te lezen of om door iets oudere kinderen zelf te worden gelezen.

VOOR OUDERS

65 beloften van God voor uw kind
Mike Shreve
Dagboek voor ouders

God heeft een groot hart voor kinderen en Hij belooft voor hen te zorgen. De Bijbel staat vol beloften die laten zien wat zijn hartsverlangen voor kinderen is. Hij wil niets liever dan het gebed van ouders beantwoorden. Dit dagboek voor ouders neemt u mee langs Gods prachtige beloften voor uw kind. Elke belofte wordt kort toegelicht en vormt zo de dagelijkse bemoediging die iedere ouder nodig heeft.

 

Onze kinderen doelbewust liefhebben
Danny Silk

De eenvoudig toe te passen methode uit dit boek geeft je gereedschap om je kinderen op te voeden in de vreugde en de volheid van de Heer Jezus. Het boek komt met voorbeelden, concepten, vaardigheden en ideeën die ouders helpen om angst bij hun kinderen te verminderen door niet langer straf als opvoedkundig instrument te gebruiken maar hun hart te versterken zodat zij hun bestemming zullen bereiken.

 

De 5 talen van de liefde van kinderen
Ross Campbell & Gary Chapman

Een heel praktisch boek over het liefhebben van je kind, vol met suggesties voor de dagelijkse communicatie met je zoon of dochter. Elk mens, en dus ook ieder kind, heeft een eerste liefdestaal: de manier waarop hij of zij (ouderlijke) liefde het best verstaat. In dit boek laten Gary Chapman en Ross Campbell zien hoe je de eerste liefdestaal van je kind kunt herkennen en toepassen. Door de liefdestaal te spreken die jouw kind het beste verstaat, kun je je zoon of dochter helpen jouw liefde te ervaren.

Productafbeelding De zelfverzekerde moederDe zelfverzekerde moeder
Joyce Meyer

Coach, cheerleader, chef-kok en chauffeur: de taakomschrijving van een moeder is erg breed. Dat is waarschijnlijk de reden dat zoveel moeders te maken hebben met twijfel en onzekerheid, terwijl ze hun best doen hun kinderen op te voeden in een uitdagende en steeds veranderende wereld.  Dit boek zal je bemoedigen zodat je weet dat je er niet alleen voor staat – God is met je. Het boek zal je helpen een vrolijke, zelfverzekerde moeder te worden, zoals God het bedoeld heeft!

De kunst van ouderliefde
Dr. Ross Campbell

Niet alle ouders weten hoe je je kind kunt laten merken dat je het liefhebt. En toch hebben kinderen daaraan dringend behoefte. Dr. Ross Campbell laat zien hoe belangrijk een warme en hartelijke omgang tussen ouders en kinderen is. Gevoelens moeten tot uiting kunnen komen. Onmisbaar zijn oogcontact, lichamelijke aanraking en persoonlijke aandacht voor elk kind afzonderlijk. Campbell besteedt ook vrij uitvoerig aandacht aan het nut en onnut van straf.

Liefde en respect
Emerson Eggerichs

Een gezond gezin begint bij een gezond huwelijk. Dat kan best een uitdaging zijn. ‘All You Need Is Love’ zongen de Beatles in de jaren ’60. Maar huwelijkstherapeut en schrijver, Emerson Eggerichs, is het absoluut niet eens met die conclusie. Een groot aantal huwelijken loopt uit op een echtscheiding, juist omdat liefde alleen niet genoeg is. Dit boek is gebaseerd op woorden van Paulus. In Efeze 5 vers 33 staat: ‘Maar ook voor elk van u geldt dat ieder zijn vrouw moet liefhebben als zichzelf, en dat een vrouw respect moet hebben voor haar man.’ Zij verlangt naar zijn liefde; hij heeft behoefte aan haar respect. En er is een duidelijke wisselwerking tussen die twee. Voor veel echtparen is respect het ontbrekende stukje van de puzzel. Dit boek helpt je om de negatieve spiraal in je huwelijk te doorbreken en te bouwen aan een sterk huwelijk. Dat zal ook jullie gezin goed doen!

Gods hart voor kinderen
Imke Wijnhorst
Gratis online dagboekje voor ouders

Dit online dagboekje van onszelf, kun je gratis ontvangen via de e-mail. We ontwikkelden het voor ouders, maar ook grootouders, leerkrachten en kinderwerkers zullen het waardevol vinden. Als je je aanmeldt, ontvang je wekelijks een Bijbelse overdenking die je helpt te zien hoe God naar kinderen kijkt. Zijn hart is vol van liefde voor kinderen en Hij vindt kinderen belangrijk!

Spelenderwijs verbinden en hechtenSpelenderwijs verbinden en hechten
Micheline Mets

Door de eeuwen heen en in alle culturen vormen spel en speelsheid het meest natuurlijke ontwikkelingsmiddel voor kinderen. Dit boek toont dat ouders, opvoeders die actief en met plezier investeren in een hechte relatie met hun kind, bouwen aan een waardevol fundament. Als kinderen in hun eerste levensjaren in een liefdevolle, stabiele omgeving opgroeien, wordt een gezonde basis gelegd voor hun verdere leven. Het stimuleert actief de hersenontwikkeling en vergroot zo hun toekomstperspectief. De stevige band met hun opvoeders zorgt voor vertrouwen in zichzelf, anderen en de wereld. In dit boek staan achtergronden beschreven, maar daarnaast is het ook een inspiratiebron met zeker honderd spelvoorbeelden die het hechtingsproces bevorderen en helen.

12 dingen die je moet weten als je kinderen krijgt
Gary Chapman & Shannon Warden

Als ouder herken je het vast wel: kinderen leggen beslag op je tijd, kosten geld, en geven een nieuwe draai aan je huwelijk – en dat is nog maar het begin. Om niet al na een paar maanden met je handen in het haar te zitten, is er dit praktische en leuke opvoedboek voor jonge ouders. Een aanrader voor aanstaande en jonge ouders! Met warmte en humor krijgen ouders in korte hoofdstukken praktische adviezen over allerlei aspecten van de opvoeding. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder andere hoe je je kind zindelijk maakt, hoe je efficiënt kunt plannen, hoe je sorry zegt tegen je kind en hoe je in de tussentijd ook je huwelijk nog goed houdt.

Kinderen hebben geen kleinere Heilige Geest
Jennifer Toledo

Kinderen hebben van nature het geloof dat God in volwassenen zoekt. Als kinderen dan ook nog actief hun vertrouwen op God stellen, gaat de hemel open en antwoordt Hij met genezingen, profetieën, tekenen en wonderen. Dan blijkt dat kinderen geen kleinere Heilige Geest hebben! Het boek bevat waargebeurde verhalen over kinderen die in hun kinderlijke eenvoud God gewoon geloven en Hem de meest verrassende wonderen zien doen.

Sestra mama
Christelijk magazine voor moeders

Ben jij ook continu op zoek naar de work-life balans en tijd voor jezelf en jouw omgeving? Sestra mama is het blad dat je een moment van rust voor jezelf geeft, dingen leert en je uitdaagt. Door het lezen van het blad, mag je gaan voelen dat je niet alleen staat en daardoor mag je rust vinden. Daarnaast geeft het blad praktische en inspirerende tips over (geloofs)opvoeding en veel persoonlijke verhalen.

Waarom je doet wat je doet
Dr. Tim Clinton & Dr. Gary Sibcy

Loop je vast in bepaalde ongezonde patronen in je leven? Merk je dat je op dezelfde verkeerde manier op je kinderen reageert als dat jouw ouders vroeger op jou reageerden, ook al wil je het graag anders doen? Of wil je gewoon graag het geheim ontdekken van gezonde relaties? In dit boek lees en leer je waarom je doet wat je doet en hoe je ongezonde patronen vanuit je verleden kunt doorbreken.

Productafbeelding Een nieuwe kijk op kinderwerk in de 21ste eeuwEen nieuwe kijk op kinderwerk in de 21e eeuw
Becky Fischer
Voor ouders en kinderwerkers die meer diepgang willen in de geloofsopvoeding

Hoe kunnen we zorgen dat kinderen de kerk niet verlaten als ze tiener worden? Hoe kunnen wij de passie en liefde voor Jezus in hun harten brandende houden? Kunnen kinderen leven in de bovennatuurlijke werkelijkheid van Jezus en de discipelen die gepaard ging met wonderen en tekenen, genezingen, krachtig gebed en aanbidding, evangelisatie en profetie en de leiding van de Heilige Geest? Het boek beantwoordt deze vraag met een volmondig: Ja! Het geeft je vele handvatten hoe dit in de praktijk te brengen, zowel thuis als in de gemeente.

Echte rijkdom
Jeff Lestz
Financiële vrijheid ervaren

Het ongelooflijke verhaal van een joodse weesjongen die leefde op de straten van Chicago, christen werd en – o.a. door Bijbelse principes toe te passen – op zijn 31e miljonair werd. In dit boeiende boek deelt Jeff principes die echt werken om schuldenvrij te leven, vermogen te verwerven en ook nog goed te zijn voor anderen. Een boek dat veel leed kan voorkomen en tot een enorme zegen zal zijn voor velen!