Blij met minder speelgoed


Sinterklaas is vaak een periode waarin kinderen weer nieuwe dingen krijgen. Nog meer speelgoed, terwijl de meeste kinderen al zoveel hebben. Veel speelgoed hebben is echter niet goed voor kinderen. Iemand vertelde me dat ze bij haar zoontje merkte dat hij niet meer wist waar hij uit moest kiezen om mee te spelen, zoveel speelgoed had hij. Uit onderzoek blijkt dat het hebben van veel spullen, stress oplevert. Weinig hebben daarentegen, geeft rust en stimuleert bovendien de creativiteit. Kinderen die weinig hebben om mee te spelen, worden uitgedaagd om met de dingen die ze hebben, steeds weer andere dingen te doen. Maar wat doe je dan met al dat speelgoed?

Een gezin waar ik was, had hierin een slimme oplossing bedacht: ze hadden het meeste speelgoed op zolder gezet. Een klein deel stond maar beneden, zodat de kinderen hier mee konden spelen. Eens in de zoveel tijd wisselden ze iets om, zodat de kinderen weer met iets anders konden spelen. De moeder waar ik hierboven over vertelde, merkte ook dat als ze haar zoontje slechts een paar bakken met speelgoed gaf om mee te spelen, hij veel makkelijker iets kon kiezen om te gaan doen.

Een andere oplossing is natuurlijk om dingen weg te geven. Sommige mensen vinden het moeilijk om spullen op te ruimen, vanuit het idee ‘misschien komt het later nog van pas’. Maar dan mag je je beseffen dat God de bron en eigenaar is van al onze spullen. Wij hebben ze slechts in bruikleen. Als dat kindje uit het arme gezin bij jou om de hoek heel blij zou worden van het speelgoed waar jouw kind toch niet mee speelt, dan kan het toch beter daar naartoe? Of dat gezin die bij de kringloopwinkel op zoek gaan naar een cadeautje voor hun zoon? Op het moment dat jullie in de toekomst dat ene dat jullie weggegeven hebt dan toch nog nodig mochten hebben, dan voorziet God daar op dat moment ook voor jullie wel weer in.
quote-kinderen-worden-niet-gelukkig-van-meer-speelgoedWij brengen zelf ook veel dingen naar de kringloopwinkel. We weten dat daar mensen komen die minder te besteden hebben dan wij en erg blij zijn met de spullen die wij daar brengen. Tegelijkertijd zijn wij blij met de orde die we daardoor hebben in ons huis. Het geeft ons rust, we hebben weinig dingen waar we ‘nog iets mee moeten’, waardoor we energie overhouden voor belangrijkere en leukere dingen. Geluk zit hem niet in het hebben van veel spullen, eerder in het hebben van weinig spullen.

Vier Sinterklaas in jouw gezin dit jaar daarom eens anders: Sinterklaas 2.0. Kijk met je kinderen welk speelgoed ze weg kunnen geven en aan wie. Waar spelen ze toch bijna nooit mee of zijn ze eigenlijk te oud voor? Geef zelf ook het goede voorbeeld en begin met het opruimen van jouw spullen. Dan houd ook jij energie over, die je vervolgens kunt investeren in het doen van leuke dingen met je kinderen, iets dat voor hen veel belangrijker is dan het hebben van veel speelgoed.

Veel opruimplezier!

Imke