Bemoediging voor vaders


Vaders, laat je niet door je vrouw corrigeren over de opvoeding van je kinderen. Dat maakt je onnodig onzeker over jouw opvoed-skills. Een voorbeeld is vader Remko. Hij kreeg steeds van zijn vrouw Linda te horen dat hij te streng was in de opvoeding van hun zoontje Bram. Dit maakte hem onzeker. Later bleek echter, dat Linda zelf moeite had met grenzen en dat ze juist wel wat van Remko’s vasthoudendheid kon gebruiken.

God heeft mensen verschillend gemaakt en dat is goed. Ook buiten de opvoeding van kinderen geldt dat. De één ervaart een roeping  om zijn baan op te zeggen om te gaan werken als zendeling, de ander kiest juist voor een baan of begint een bedrijf zodat hij financieel kan bijspringen voor de zendeling. We kunnen niet zeggen: als iets voor mij werkt, is dat ook het beste voor jou. Dan zouden we alleen maar zendelingen hebben en niemand om financieel te voorzien.

Ook binnen het gezin heeft God ons als partners aan elkaar gegeven om elkaar aan te vullen. God geeft vaders en moeders allebei een verschillend deel aan wijsheid. Ik geloof dat een combinatie van de inzichten van beide ouders, het beste werkt. Het is zo jammer als vaders onzeker worden over hun manier van opvoeding omdat hun vrouw anders tegen dingen aankijkt… vertrouw dat God jou ook goede ideeën heeft gegeven!

Ben je het niet met elkaar eens, corrigeer elkaar dan niet, maar ga erover in gesprek. Het kan een keer voorkomen dat één van tweeën er echt naast zat, maar dan kom je daar al pratende samen wel achter. Praat totdat jullie overeenstemming gevonden over hoe jullie dingen voortaan aanpakken. En laat ook ruimte voor kleine onderlinge verschillen. Iedereen zal zijn/haar kinderen net weer anders benaderen, dat is prima.

Dus vaders, zegt je vrouw binnenkort tegen je dat je het anders moet doen in de omgang met je kind, denk dan niet: ‘Ik doe het niet goed’, maar zeg: “Daar kijk ik anders naar, zullen we het er vanavond even over hebben?” Onthoud: je bent een fantastische vader, namelijk precies degene die je kinderen nodig hebben!

Imke