15 tips om de band met je kind te versterken

15 tips om de band met je kind te versterken

Een belangrijke basis in de opvoeding van kinderen is het opbouwen en onderhouden van een goede band met je kinderen. Als je een goede band hebt, voelen je kinderen zich geliefd en ontwikkelen ze zich beter. Daarom hieronder vijftien tips om de band met je kind te versterken. 

  1. Ga regelmatig (één op één) leuke dingen doen met je kind. Dit is tijd waarin je de volle aandacht voor elkaar hebt en je gelegenheid hebt voor mooie gesprekken. Maar ook tijd om lekker lol te maken met elkaar en samen mooie herinneringen op te bouwen. Vraag je kind wat hij of zij graag met je zou willen gaan doen en ga dit (waar mogelijk) doen.
  2. Maak regelmatig tijd vrij om met je kind te praten en geef hem dan je volle aandacht door oogcontact te maken. Toon belangstelling in wat je kind bezighoudt. Vraag door, vraag naar interesses en leef mee met wat je kind meemaakt door er nog eens op terug te komen in jullie gesprek.
  3. Wees erbij tijdens belangrijke momenten voor je kind, zoals een uitvoering op school of het halen van een zwemdiploma. Laat merken dat je dit ook echt belangrijk vindt, door vrij te nemen van je werk en op tijd te zijn.
  4. Vertel je kind regelmatig dat je van hem of haar houdt en wat je in hem waardeert.
  5. Laat je kind zijn vriendjes bij jou thuis uitnodigen en toon belangstelling in zijn vrienden. Maak iets lekkers voor ze klaar of maak het op een andere manier gezellig en laat ze merken dat ze welkom zijn.
  6. Laat je kind merken dat je in hem of haar gelooft door hem uit te dagen nieuwe dingen (zelf) te doen en te zeggen dat je gelooft dat hij het kan. Hiermee bouw je ook aan het zelfvertrouwen van je kind.
  7. Lichamelijke aanrakingen dragen ook bij aan je band met je kind. Geef je kind regelmatig een knuffel of ga stoeien met elkaar.
  8. Ontdek de eerste liefdestaal van je kind. Vraag eens wanneer je kind zich het meest geliefd voelt door je? Is dat wanneer je samen dingen doet, wanneer je positieve woorden spreekt, wanneer je lichamelijk contact hebt (bijvoorbeeld armpje drukken of haren vlechten), wanneer je een cadeautje meebrengt of wanneer je zorgzaam en dienend bent? Als je de eerste liefdestaal van je kind hebt ontdekt, probeer deze dan zo vaak mogelijk te ‘spreken’.
  9. Maak duidelijke afspraken met bijbehorende consequenties, zodat je kind weet waar hij aan toe is en zodat je niet steeds boos op hem hoeft te worden. Duidelijkheid geeft vrede, onduidelijkheid geeft onvrede en breekt jullie band af.
  10. Neem dagelijks even de tijd om samen iets te doen, al is het maar een kwartiertje.
  11. Ga een keer met z’n tweetjes een nachtje of weekendje weg, één van de ouders alleen met één kind.
  12. Let eens op de gedachten die je hebt over je kind en zorg dat ze positief zijn. Met je ogen communiceer je namelijk je gedachten, dus ook al spreek je positief, als je eigenlijk negatief denkt over je kind, zal je kind dit merken. Vind je dit moeilijk? Praat erover met God of iemand anders.
  13. Schrijf eens een lief kaartje aan je kind en stuur dit op via de post.
  14. Spreek positief over je kind tegen anderen. Je zult zien dat je kind opbloeit wanneer hij jou tegen iemand anders zal vertellen hoe trots je op hem bent. Dit kan ook in je gebed, door in jullie gezamenlijke gebed God te danken voor specifieke eigenschappen van je kind.
  15. Toon begrip voor de emoties van je kind. Ook al moet je soms je kind teleurstellen door nee te zeggen, wanneer je aangeeft dat je begrijpt dat hij boos is en dat jij het ook niet leuk zou vinden als je je favoriete tv-show niet zou mogen zien, communiceer je daarmee toch veel liefde.

Veel plezier!

Imke