Seminars

Tijdens een seminar krijgen (aanstaande) ouders vernieuwende inzichten en praktische tips over de opvoeding van hun kinderen. Gezinsfundament combineert hierbij Bijbelse principes met wetenschappelijke inzichten. Er is ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen. Tevens hebben we een boekentafel met inspirerende boeken rondom de (geloofs)opvoeding. De seminars worden gegeven door een christelijke ontwikkelingspsychologe. Onder aan deze pagina en op onze homepage zijn referenties te vinden van ouders die al een seminar hebben bijgewoond. Kijk in onze agenda voor de geplande seminars.

Ons uitnodigen om een seminar te verzorgen?
De seminars worden op locatie, bijvoorbeeld in een kerk, een school of bij iemand thuis, aangeboden door heel Nederland en in overleg ook in Vlaanderen. Met uitzondering van de reiskosten, rekenen wij geen vergoeding. Wel zouden wij een donatie en/of collecte op prijs stellen. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een seminar te plannen.

Mogelijke seminars
Hieronder vind je een overzicht van onze seminars. In overleg kunnen we eventueel ook een ander onderwerp behandelen. 

  • Geloofsopvoeding: we kijken hoe kinderen zich ontwikkelen op het gebied van geloofsbeleving en hoe je daar als ouders bij aan kunt sluiten. Wat is belangrijk om hen mee te geven en hoe doe je dat praktisch?
  • Grenzen stellen – basis: je leert hoe grenzen stellen werkt en je krijgt meerdere technieken aangereikt waarmee je heel gemakkelijk een machtsstrijd met je kinderen kunt voorkomen.
  • Grenzen stellen – verdieping: we gaan praktisch aan de slag door de verschillende technieken en situaties te oefenen in kleine groepjes.
  • Ontwikkelingsfasen: we staan stil bij de verstandelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling van baby tot twaalf jaar oud. Wat begrijpen kinderen in een bepaalde fase al wel en wat kunnen we nog niet van ze verwachten? Wat hebben ze nodig van ons als ouders?
  • Hechting: je gaat ontdekken hoe hechting werkt en waarom het belangrijk is. Wat maakt dat kinderen zich op een goede manier aan hun ouders hechten, of juist niet? Wat kun je hier als ouders in doen?
  • Seksuele ontwikkeling en -opvoeding: we bekijken per leeftijdsfase hoe kinderen zich ontwikkelen op het gebied van seksualiteit. Welk gedrag past bij de leeftijd en hoe en wanneer voer je met je kinderen gesprekken over dit onderwerp?
  • Mediaopvoeding: we staan stil bij het gebruik van sociale media, computers, tablets en mobiele telefoons door kinderen. We kijken naar positieve effecten en gevaren en hoe je je kinderen kunt leren hier verantwoordelijk mee om te gaan.
  • Vriendelijkheid en dienstbaarheid aanleren: Je leert hoe je positiviteit kunt brengen in je gezin. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen uit zichzelf vriendelijk zijn en anderen willen helpen in plaats van dit met tegenzin te doen?

Seminar Gezinsfundament

Vragen na het volgen van een seminar?
Heb je als ouder vragen of extra ondersteuning nodig bij het toepassen van de opgedane kennis? Wil je graag dat onze ontwikkelingspsychologe eens met je meedenkt hoe je het geleerde in jouw gezin kunt toepassen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Marjolein (deelneemster seminar bij VEG Het Kruispunt in Nieuwerkerk aan de IJssel): “Goede spreekster! Positieve houding en sterk geloof in God, complimenten!”

Mirjam (moeder van 3 kinderen, deelneemster seminar bij Hervormde gemeente Katwijk aan Zee): “Geweldig om naar te luisteren, ik hing aan Imke’s lippen, zo mooi!”

Joni: “Ik heb het seminar als ontzettend leerzaam ervaren. Door de afwisseling van theorie en interactieve opdrachten zijn er veel dingen duidelijker voor mij geworden. Het is zeker een verrijking op je kijk naar hoe je je kind wilt opvoeden.

Sarah: “Het was behulpzaam; het gaf me vertrouwen op gebieden waarin we het goed doen; maar daagde ons ook uit om op andere gebieden te groeien. Bedankt!”

Alison: “De spreker was erg open, warm en betrokken. Ze creëerde een open en niet-veroordelende sfeer. Ik heb geleerd over de verschillende fases in de ontwikkeling van kinderen. Dat je je kinderen moet leiden en onderwijzen in het christelijke geloof, wat ik zal proberen te doen met onze zoon.”